Açıklamada, valilik izniyle üretim yapan firmaların, yönetmelik hükümlerine uygun dolum yapıp, satışa sunması gerektiği belirtilirken, tüketicinin de dikkat etmesi gereken hususlara yer verildi. Açıklamada, "Suyun ambalajını açan ilk kişinin siz olduğunuza emin olmalısınız. Pastane, lokanta, kafeterya, çay bahçesi gibi yerlerde ambalajın açık olmadığından iyice emin olun. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşıldığında ise en yakın sağlık kuruluşuna veya 'ALO 184' hattına başvurun" uyarısı yapıldı.
ETİKET MUTLAKA İNCELENMELİ
Satışa sunulmuş ambalajlı suların üzerlerindeki etiketlerin incelenip, valilik izni olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, bu tür denetimsiz ve sağlıksız sulardan uzak durulması istendi. İzinli kaynak suların üç ayda bir müdürlük tarafından, altı ayda bir de bakanlık tarafından denetlendiği, üretilen suyun numunesinin mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal analizden geçtiği, rutin denetim ve gözetimler yanında halkın şikâyetleri doğrultusunda gerekli incelemelerin yapılıp olumsuzluğun niteliğine göre üretici firmaya cezai işlem uygulandığı da hatırlatıldı.
Kabartma markaya dikkat
Açıklamada, dikkat edilmesi gereken konular şöyle sıralandı: "Suyun markası, cinsi, üretim yeri adresi, izin tarih-sayısı, suyun sahip olduğu parametrenin yer alması gerekir. Geri dönüşümlü damacanalarda, suyun adı, şirket ismi, tescilli amblemi veya logosu kabartma şeklinde kap üzerine yazılmış olması gerekiyor. Kap üzerindeki kabartma ile etiket bilgileri farklıysa, kapak üzerinde shrink (film tabakası) yoksa, okunacak şekilde suyun adı ve cinsi yazılmamışsa, Sağlık Bakanlığı'nın denetimine tabi olmayan kaçak bir tesiste doldurulmuş olması muhtemel sağlıksız bir sudur. Damacana, serin, kuru ve direkt güneş ışığına maruz kalmayan temiz bir ortamda muhafaza edilmeli."
Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)