Gündoğmuş'tan katılan halk grubu ile sayıları 100'e ulaşan Göç Yolu Yolcuları, taş ocağının yapılmasının planlandığı bölgede pankart açıp, kararı protesto etti.
Taş ocağını protesto yürüyüşlerinin devam edeceğini, Karaçal Dağı'nı, makinelerin demir dişlerine bırakmayacaklarını belirten doğa severler, "Taş ocağı açanlar ne dağların güzelliğini, ne dağlardaki bin yıllık sedir ve ardıç ağaçlarını, ne de arasından geçen 2 bin yıllık göç yollarını önemsiyor. Bu güzellikleri hiç acımadan, devletin gözetiminde yıkıp yok ediyorlar. Buna müsaade etmeyeceğiz" dedi.
Göç Yolu Yolcuları Başkanı Ali Çetin, "Karaçal Dağı'nın eteklerinde Kuruca Ovası'nın bittiği yerde ünlü Başhan'ın kalıntıları bulunmakta. Başhan'ın hemen yanından Alanya'yı Orta Anadolu'ya bağlayan tarihi kervan yolu dağlık Kilikya'dan günümüze bütün anılarıyla varlığını sürdürüyor. Bin yıllık sedirleriyle tarihe tanıklık etmiş bu bölge, sedirleriyle, tarihi göç yollarıyla yok edilmek üzer" diye konuştu.
Bölgenin öneminin Selçuklular dönemine uzandığını sözlerine ekleyen Çetin, şöyle konuştu: "Selçuklular döneminde Türkmen dağları olarak adlandırılmıştır. Alaaddin Keykubat Konya'dan çıkıp Alanya'yı fethe giderken Kuruca Ovası'nın başladığı yerdeki Başhan'ın önüne otağını kurarak burada ordusuyla mola vermiştir. Bu tarihi yoldan geçerek Alanya'yı fethetmiştir."
"Bu tarihi yol Dağlık Klikya'dan Romalılara, Bizanslılardan Selçuklulara ve Osmanlılardan Cumhuriyet dönemine kadar kullanılan ticaret ve göç yoludur. Yörükler için de çok büyük öneme sahiptir. Buraya taş ocağı ruhsatı verenler bu tarihi ya bilmiyor, ya da göz ardı ediyor. Demir makineler buraya gelmeden, bu izin iptal edilmeli."
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)