Türkiye'deki çiftlerin yüzde 15'inin istemesine rağmen çocuk sahibi olamadığını belirten Doç. Dr. Mehmet Güney, çocuk sahibi olmak isteyenlerin imdadına yıllardır tüp bebek yönteminin yetiştiğini söyledi.
Bu yöntemle istenmeyen çoğul gebeliklerin meydana gelebildiğini bildiren Doç. Dr. Güney, "Bu yöntemle hamilelik şansını artırmak için rahme birden fazla embriyo yerleştirilerek uygulandığından istenmeyen çoğul gebelikler ortaya çıkabiliyor. Toplumda çoğul gebelik oranı yüzde 1-4 arasındayken yardımcı üreme teknikleriyle uygulanmasıyla çoğul gebeliklerin oranı yükseliyor" diye konuştu.
Son 10 yılda ise çoğul embriyo transferinden ziyade tek embriyo sisteminin uygulandığına işaret eden Güney, ". Tüp bebek uygulanan hastalarda 35 yaşın üzerinde ya da daha önceden yapılmış tüp bebek başarısızlığı durumunda 2 ve üzeri embriyo transferi yapılırken, genel de 35 yaş altında ve ilk defa tüp bebeğe geçecek olan hastalarda ise genelde tek embriyo transferi yapılmaktadır" dedi.
ÇOĞUL GEBELİK HER AÇIDAN RİSKLİ
Sağlık Bakanlığı'nın da çoğul gebelik oranını düşürmek amacıyla tüp bebek merkezlerinde uygulamaya başlattığını hatırlatan Güney, tekli transferin çoklu transfere göre anne ve çocuk açısından daha az risk taşıdığına dikkati çekti. Güney, özellikle gebelik sırasında anneye ait komplikasyonların, gebelik sırasında görülen hipertansiyon, gebelik zehirlenmeleri, şeker hastalığı ve gebeliğe bağlı kanamalar ve daha fazla görülebildiğini belirtti.
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)