Yunanistan'ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras, NTV’ye açıklamalarda bulundu.
Stelyo Berbarakis’in sorularını yanıtlayan Aleksis Çipras, yeni hükümetin Türkiye ve Kıbrıs konusunda izleyeceği politikanın ipuçlarını verdi.
Çipras, başbakan olduktan sonra yaptığı ilk açıklamalarda "Sorunları uluslararası hukuk temelinde çözmeliyiz" dedi.
Çipras, yaptığı açıklamada, “Bölgede barış ve istikrarı destekleyecek, aktif, çok yönlü bir Yunanistan dış politikası geliştirilmesinin gerekliliğine inanıyoruz. Komşu ülkelerle olan anlaşmazlıkların, uluslararası hukuk çerçevesinde, barış yoluyla çözümünden yanayız. Bu görüşümüz, aynı zamanda Yunanistan ile Türkiye arasındaki kıta sahanlığı meselesi için de geçerlidir” diye konuştu.
41 yaşındaki Çipras, Türkiye'nin Yunan kıta sahanlığına yaptığı ihlalleri de eleştirdi.
Çipras, şu ifadeleri kullandı: “Ekonomi, kültür, turizm, eğitim, göç, taşımacılık, enerji ve çevre konularında Türkiye-Yunanistan işbirliğinin geliştirilmesini özellikle önemli buluyoruz. Ancak, örneğin Türkiye'nin, Yunanistan'ın hava sahasında yaptığı ihlallerin sayısı bir önceki yıla oranla 3 katına çıkmışken veya Yunanistan'a yönelik alınmış bir ‘casus belli’, savaş nedeni kararı hala geçerliyken nasıl geleceğe yönelik adım atılabilir? Bu meselelerde birbirimize karşı dürüst olmamız ve tüm diplomatik kanalları açık tutmamız gerektiğine inanmaktayız. Aralık ayında bu çerçevede Türkiye Başbakanı ile çok önemli bir görüşme yaptık.”
KIBRIS SORUNU
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Kıbrıs sorununa bakışını da aktardı.
Çipras, Barbaros Hayarettin Paşa gemisinin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine son vermesini istedi.
Çipras, “Biz tek bir uluslararası kimliğe sahip, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temelinde, bir çözüm için bu görüşmeleri desteklemekteyiz. Ada’da karşılıklı güvenin artırılması için adımlar atılmasından yanayız. Fakat Türkiye'ye ait Barbaros gemisinin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını ihlal etmesi bunun gerçekleşmesini hayli güçleşmektedir. Geminin bölgeyi terk etmesi ve görüşmelerin yeniden başlaması için tüm diplomatik kanalların açık tutulması büyük önem taşımaktadır” dedi.
"GELECEĞE İNANMAYI ELDEN BIRAKMAYIN"
Türkiye'deki gençlere de mesaj gönderen Çipras, “Yunanistan ve Türkiye'deki gençlerin ortak değerlere ve ortak umutlara sahip olduğuna inanıyorum. Bu ortak değerler, halklarımız arasında bir dostluk köprüsü daha teşkil etmektedir. Onlara söylemek istediğim bu köprü üzerinde yürümeye devam ederek, iki halk arasında barış, onur ve dostlukla bezenmiş bir geleceğe inanmayı elden bırakmamalarıdır. Ben bırakmayacağım” diye konuştu.