Yavuz Özcan Parkı'ndaki eylemde platform sözcüsü Hediye Gündüz Uruk kralı 'Gılgamış'ı, diğer üyeler, Gılgamış'ın en yakın dostu Enkidu ve o dönemi temsil eden kıyafetleri giyerek canlandırdı. Eylemde katran ağacından uzun yaşam iksiri olduğuna inanılan su, Gılgamış tarafından hayatını kaybeden yakın dostu Endiku'ya içirilerek, yeniden hayata dönmesi sağlandı. Katran ağaçlarının orman olarak dünyada tek kalmış olduğu yerin Toroslarda Çığlıkara ormanları olduğunu belirten platform sözcüsü Hediye Gündüz, kutsal katran ağaçlarının taş ocaklarına kurban edildiğini söyledi.
Dünyanın en uzun ömürlü en az 2 bin yıl yaşayabilen Toros katran ağaçlarının olduğu bölgelere taş ocağı ruhsatı verilerek, binlerce ağacın kesilerek, talan edilmesine göz yumulduğunu belirten Gündüz, şunları söyledi:
"Neredeyse tüm kutsal kitaplarda geçen ve her bir çırası bile, bazı Avrupa ülkelerinde çok yüksek rakamlara satılan bu ağaçların, bir tanesinin bile, bir taş ocağı değerinde olduğu, kamuoyundan gizleniyor. Ruhsat izni verilen taş ocaklarına, 'yol açıyoruz' adı altında binlerce ağacın katledilerek, ranta kurban edilmesine göz yumuluyor. Gerçekte yasalarca koruma altında olan bu ağaçları ormanda rahatça kesebilmek ve dünya pazarına sunabilmek için taş ocağı ruhsatı adı altında kontrollü kesim diye katledilmesine göz yumuluyor."
Dünyanın ilk yazılı tableti olan Gılgamış Destanı'nda bile katran ağaçlarının korunması gerektiğinin vasiyet edildiğini kaydeden Hediye Gündüz, insanlığın geleceği açısından bu ağaçların şifa kaynağı olarak korunması gerektiğine dikkati çekti. Gündüz, Çığlıkara ormanlarının içinde yer alan 35 taş- mermer ocağının derhal kapatılmasını talep ettiklerini söyledi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)