Sistem sayesinde kentte yaşayan engelliler minibüsleri de kullanabilir hale gelecek. Sistem temmuz ayına kadar tüm minibüslerde uygulanacak.
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi ile Otobüsçüler Esnaf Odası işbirliğiyle kentte faaliyet gösteren minibüslerin engelli kullanımına uygun hale getirilmesi için çalışma başlatıldı. Arka kapının olduğu kısmın genişletilmesiyle konulan yeni düzenek sayesinde engellilerin kullanımına uygun hale getirilen iki araç, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Ulaşım Daire Başkanı Emin Pehlivan, Antalya Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet İnce ve ulaşım esnafının katıldığı etkinlikte basına tanıtıldı.
ULAŞIMDA YİNE BİR REFORM
Uygulamayla ilgili basın mensuplarına bilgi veren Başkan Akaydın, Türkiye'de geç kalmış olmasına rağmen önemli bir projeye imza attıklarını söyledi. Esnaf odasıyla birlikte çalışarak bütün toplu ulaşım araçlarını engellilerin rahatlıkla binebileceği hale getirdiklerini aktaran Akaydın, "Bunu ulaşımda yine bir reform olarak değerlendiriyorum. Eski AB plakalı araçlarımız 15 artı 1 dediğimiz bir modele çevrildi. İçinde engelli ve refakatçi koltuğu var" diye konuştu.
TEMMUZA KADAR BİTİRİLECEK
2013 yılından itibaren tüm ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi konusunda Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uymaya başlamış Türkiye'deki ilk belediye olacaklarını kaydeden Başkan Akaydın, kentte faaliyet gösteren şehir içi minibüslerinin tamamının temmuz ayına kadar dönüşümlerinin yapılacağını aktardı. Önümüzdeki haftadan itibaren 23 adet minibüsün kullanıma hazır şekilde ulaşımda çalışacağını anlatan Başkan Akaydın, 600'den fazla minibüsün 300'ünün birleşerek otobüse dönüşeceğini, kalanlarına ise engelli rampası yapılacağını kaydetti.
EN BÜYÜK HAYALİM ELEKTRİKLİ ARAÇLAR
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, kent içi toplu ulaşımdaki en büyük hayalinin ise tüm araçları elektrikli hale getirmek olduğunu belirterek, "Bu henüz bir proje değil, içimden geçeni paylaşıyorum. Bütün araçlar elektrikli olacak. Hem ulaşım maliyeti çok düşecek hem de çok çevreci bir proje olacak" dedi. Açıklamaların ardından aracın içine binen Başkan Mustafa Akaydın, bir engelli vatandaşın rampa sayesinde araca indirip bindirme işlemini uyguladı.
GAYET GÜZEL BİR UYGULAMA
Sistemin engelliler için önemli olduğunu belirten engelli Ramazan Uçar ise "Gayet güzel bir uygulama. Engelliler artık evlerinden dışarı çıksın, sadece perdelerini açtıklarında dışarıda bir yaşam olduğunu değil, toplumun içinde bir yaşam olduğunu keşfetmek için dışarı çıkabilirler. Özgüvenlerini kazanmaları için çok önemli bir proje" diye konuştu.
UZAKTAN KUMANDA İLE ÇALIŞIYOR
Sistemi uygulayan firma yetkililerinden Cemal Barbaros da yaklaşık 15 bin TL'ye mal olan engelli rampasının tüm minibüslere uygulanabilir olduğunu vurguladı. Mevcut araçların 85 santim olan kapı aralığını genişleterek sistemi uyguladıklarını aktaran Cemal Barbaros, "Sistem hem manuel hem de otomatik çalışıyor. Basit ve kullanışlı. Çok basit bir kumanda ile kullanılıyor. İçeri girdikten sonra engelli emniyet kemerini bağlayıp kullanabiliyor" ifadelerini kullandı.
RAMPAYI ŞOFÖR KULLANACAK
Sistem uzaktan kumanda sayesinde çalışıyor. Engelli bir vatandaş araca binmek istediğinde şoför uzaktan kumanda ile arka kapıda bulunan sistemi açarak engelliyi rampaya bindiriyor. Yine kumanda ile engellinin araca bindirilmesiyle sistem kapatılarak araç yoluna devam ediyor.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)