Üniversitelilere sahte ilan ile 'kapora' tuzağı
Üniversitelilere sahte ilan ile 'kapora' tuzağı
Simge Sağın hastaneye kaldırıldı
Simge Sağın hastaneye kaldırıldı
58 ilde tefecilere operasyon: 160 gözaltı
58 ilde tefecilere operasyon: 160 gözaltı
Neşet Ertaş MEB müfredatında
Neşet Ertaş MEB müfredatında
24 Eylül 2024 Salı - 10:06

Çevirme sırık kebabı damak çatlatıyor

BURDUR'un Altınyayla ilçesinde yapılan yöreye özgü 'çevirme sırık kebabı' lezzetiyle damak çatlatıyor. Kuzu veya oğlak etinin odun közünde 3- 4 saat çevrilerek pişirilmesiyle ortaya çıkan kebabın son ustalarından Mehmet Akalın (40), "Özel günlere, davetlere gidip pişiriyoruz" dedi.

Çevirme sırık kebabı damak çatlatıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Burdur'un eski adı 'Dirmil' olan ilçesi Altınyayla'da yöreye özgü bir lezzet olan 'çevirme sırık kebabı' yapılıyor. 6 aylık oğlak veya kuzu, iç organları çıkarıldıktan sonra ardıç ağacına bütün olarak geçiriliyor. Özel ölçülerde yapılan pişirme alanına yerleştirilen et, ardıç ağacının közünde yaklaşık 3- 4 saat çevrilerek pişiriliyor. Pişirme işleminin ardından indirilen etler satırla parçalanarak, servis ediliyor.

Yaklaşık 20 yıldır çevirme sırık kebabı yapan usta Mehmet Akalın, "Çevirme kebabını, oğlak veya kuzuyu ardıç ağacına takarak yaklaşık 4 saat düşük ateşte pişiriyoruz. Bu her yerde yapılan bir şey değil. Bu Dirmil'e has bir kebaptır. Sırığı ardıç ağacından yapılır, ateşe dayanıklıdır, ete de tat verir" dedi.

Çevirme sırık kebabını yapan ustanın azaldığını söyleyen Akalın, "Eskiden 6- 7 yerde yapılırdı bu kebap. Şimdi iki kişi kaldı. Eskilerden de biz varız. Özel günlerde davetlere gidip pişiriyoruz. Bu geleneğimizi devam ettirmek istiyoruz. Pişirmek biraz çaba gerektiriyor. Hiç başından ayrılmadan 4 saat kısık ateşte pişiriyoruz. Çevirme sırık kebabının üzerine lezzet yoktur. Bu sırık kebabı unutulmaya yüz tuttu. Biz de bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Biz de yapabilirsek 10 yıl daha yaparız. Bizden sonrası yok" diye konuştu.

Mehmet Akalın, kebabın boyu 150 santimetre, eni 130 santimetre, yüksekliği 100 santimetre olan pişirme alanında, etin her tarafının eşit şekilde piştiği ortamda yapıldığını da söyledi. 

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

 
Telegram, kullanıcı bilgilerini yetkililerle paylaşacak
 
Antalya'da kaçakçılık operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti Bucak'ta Taşkın görevden ayrıldı
AK Parti Bucak İlçe Başkanı Osman Taşkın görevinden ayrıldı.
Burdur Birinci Amatör'de perde açılıyor
BURDUR Birinci Amatör Küme'de yeni sezon 19- 29 Ekim 2024 tarihlerinde ...
Burdur'da Ahilik Haftası kutlandı
BURDUR'da Ahilik Haftası dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.
 
Kuzeninin pompalı tüfekle vurduğu Beytullah öldü
BURDUR'un Bucak ilçesinde otomobilinin önünü kesen dayısının oğlu O.A. ...
Freni boşalan TIR caddeyi savaş alanına çevirdi
BURDUR'da freni boşalan TIR'ın 2 otomobil ve başka bir TIR'a çarparak ...
Otomobil direği devirdi, köy elektriksiz kaldı
BURDUR'da sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil yol ...
 
Ağaca çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı
BURDUR'da şarampole düşerek ağaca çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı.
Vali Öksüz Burdur'dan ayrıldı
RESMİ Gazete'de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile Mülkiye Başmüfettişliği ...
'Kibyra, Efes ve Pamukkale haline gelecek'
BURDUR'daki Kibyra Antik Kenti, özellikle Medusa mozaiği ve anıtsal çeşmenin ...
 
Dursun Gündoğdu
Dursun yazı yazmış, yetiş hakim yetiş...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ölüm yatının sırları
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Diplomatik gelişmeler
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı sağlık konularıyla ilgili dikkatli olmanız gereken bir ay. Ayın ilk haftasında sorumluluklarınız, çalışma ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva