Tıp dünyasında çene hatlarına şekil vermek ve hatları belirgin hale getirmek için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Gelin hep birlikte son dönemlerin popüler estetik uygulaması olan çene dolgusunu inceleyelim.
Çene hattı, yüz görünümünü tamamlayan en önemli unsurlardandır. Düzgün bir çene hattı ile simetrik görünüme sahip olmak mümkün hale gelmektedir. Yapısal bozukluklar için çene cerrahisi gibi kapsamlı operasyonlara başvurulurken hatları belirginleştirmek ve hacim kazandırmak için çene botoksu ön plana çıkmaktadır.
Çene dolgusu, çene köşelerinden başlayarak çevreleyen hatların hacim kazanması ve belirgin hale gelmesi için uygulanmaktadır. Dolgu işlemi için vücudun ihtiyaç duyduğu hyalüronik asit kullanılmaktadır. Hastanın çene hattına dair istek ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilebilen, özelleştirilebilen bir uygulama olan çene dolgusu için uzman doktor ve kişinin diyalogu önemli bir yer tutmaktadır. Hasta ile doktorun ortak kararı ile dolgunun miktarı belirlenmekte ve tedavi planı hazırlanmaktadır.
Çene dolgusu işlemi yapılırken yüz hatlarının kapsamlı bir muayene ile incelenmesi gerekmektedir. Çene ve yüz hatlarının diğer unsurları değerlendirildikten sonra yapılacak işlemin detayları ortaya çıkmaktadır. Çene hatları; burun ile ağız arasındaki bölge, dudak şekli ve dolgunluğu, ağız kenarları ve çevresindeki oluklar, elmacık kemiklerinin konumu ve çıkıklığı, burun şekli ile birlikte değerlendirilmektedir.
Çene Dolgusu Zor Mudur?
Çene dolgusu işlemi sırasında herhangi bir cerrahi müdahale olmadığından kişileri son derece konforlu bir uygulama beklemektedir. Yüzün bir bütün halinde değerlendirilmesinin ardından çenede dolgu yapılacak alan belirlenmekte ve çizimi yapılmaktadır. Kapsamlı muayenenin ardından kişinin beklentileri dikkate alınarak işlem hakkında bilgi edinmesi sağlanmaktadır. İşlem planı hazırlandıktan sonra öncesi ve sonrasının karşılaştırılması için fotoğraf çekilmektedir.
Çene dolgusu işlemi sırasında yüzün uyuşturulmasında gerek duyulmamaktadır. Bu nedenle anestezi uygulanmamaktadır. Kişinin ağrı eşiği düşük ise uygulama bölgesine anestezik krem sürülebilmektedir. Kişi işlem için hazır olduğunda belirlenen uygulama bölgesine mikro enjeksiyon yöntemi ile dolgu uygulanmaktadır. Dolgu malzemesinin içerisinde bulunan lokal anestezik maddeler, ağrı oluşumunun önüne geçmektedir. İşlem ortalama 20 dakika içerisinde tamamlanmaktadır.
Son derece konforlu bir işlem olan çene dolgusunun ardından kişi hayatına kaldığı yerden devam edebilmektedir. İşlemden ortalama yarım saat geçtikten sonra yıkanabilir, yeme ve içmeye devam edebilir. Enjeksiyona bağlı olarak yüz bölgesinde hafif düzeyde şişlik ve morarma görülebilir. Bu etkiler son derece normal ve beklendik olduğundan kişinin hayatını olumsuz etkilememektedir.
Çene dolgusu sonrasında ağrı oluşumu hafif düzeyde görülmektedir. Bu ağrı kişinin hayatına devam etmesine engel olmamaktadır. Kişi işlemden bir sonraki gün işine gidebilmekte, aktivitelerini gerçekleştirebilmektedir.
Çene dolgusu özelleştirilebilir bir uygulama olduğundan seans sayısı hastadan hastaya değişmektedir. Kapsamlı bir işlem yapılacak ise uygulama iki seansa bölünebilmektedir. Fazla dolgu maddesi kullanılacak ise iki seansta gerçekleştirilmesi daha uygundur.
Çene Dolgusu Kalıcı Mıdır?
Çene dolgusunun kalıcılık süresi, dolgu malzemesine, uygulamanın başarısına ve vücudun verdiği tepkiye bağlı olarak değişmektedir. İhtiyaç dahilinde dolgunun 6 ay ile 3 yıl arasında tekrarlanması gerekebilmektedir. Kişinin vücudu elverişli olduğu sürece dolgunun tekrarlanmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Çene Dolgusu Etkisi Ne Zaman Ortaya Çıkar?
İşlemin ardından mikroenjeksiyona bağlı olarak şişlik ve morarma komplikasyonları görülebilmektedir. İlk 1 haftalık iyileşme döneminin ardından bu etkiler kendiliğinden kaybolmakta ve dolgunun etkileri görülmektedir. İlk 10 günlük sürecin ardından dolgunun net etkilerini görebilmek mümkündür.
Çene Dolgusu Yaptırarak Genç Bir Görünüm Elde Edilebilir Mi?
Jawline dolgu olarak da bilinen çene dolgusu, yüzün yapısal olarak şekillendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Keskin ve belirgin hatlar ile genç ve canlı bir görünüm elde edilebilmektedir. Çene dolgusu sırasında başta çene bölgesi olmak üzere yüz hatlarındaki diğer bölgeleri gençleştirmek için ek uygulamalar yapılabilmektedir. Çene hatlarına yapılan müdahale ile çene etrafında yer alan ve ağız yapısının köşelerinden inen çizgi ve kırışıklıklar da azalmaktadır. Çenenin alt kısmında bulunan boşluğun doldurulması da genç bir görünüm için olumlu katkılar sunmaktadır.
Çene Dolgusu İçin Yaş Sınırı Var Mı?
Çene dolgusu, estetik uygulamalar kapsamında olduğundan 18 yaşından büyük her birey bu işlemden yararlanabilmektedir. 18 yaşından küçüklerin bu işlemi yaptırması mümkün değildir. Kişilerin işlem öncesinde mevcut hastalıklarını ve kullandıkları ilaçları doktorlarına bildirmeleri son derece önemlidir.
Çene Dolgusu İçin Hangi Doktora Başvurmalıyım?
Kullanıcı dostu basit arayüzü ve ücretsiz hizmetleri ile hastalığınızla ilgili hizmet veren doktorları kolayca listelemenize olanak sağlayan Medyland platformu, doktorlara ait ihtiyacınız olan bilgileri sizlere sunarak hızlı bir şekilde randevu almanızı sağlamaktadır. Tamamen ücretsiz bir kullanım sunan Medyland platformunda hastalığınıza dair arama yaparak doktorlar hakkında bilgi edinebilir, diğer hastaların yorumlarını okuyabilir, hızlı bir şekilde randevu alarak ilk adımı atabilirsiniz!
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |