Antalya Sağlık İl Müdürlüğü'ne bağlı olarak Türkiye'nin ikinci hasta simülasyon eğitim merkezi, hizmete girdi. Avrupa'daki simülasyon merkezleri örnek alınarak hayata geçirilen Acil Sağlık Hizmetleri Antalya Bölge Eğitim Merkezi, hasta simülasyon eğitimi yönünde İstanbul'dan sonra Türkiye'deki ikinci merkez oldu.
Antalya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, merkezdeki eğitimler ile 112 ve hastane acil servislerinde görevli doktordan hemşireye tüm sağlık personelinin vaka anında hata paylarını sıfıra indirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Eğitimlerin dört ana modülde verildiğini anlatan Adem Bilgin, "Bunlar çocuk ileri yaşam desteği, erişkin ileri yaşam desteği, travma resütasyon kursu, temel modül, ambulans sürüş teknikleri konusunda. Dün itibariyle 220 ATT ve paramedik başladı. Tabi ki okulu bitirdikten sonra bunları hasta üzerinde vakaya çıkarmıyoruz. Önce eğitim veriyoruz. Bunları tek tek vererek hata yapma risklerini en aza indirdikten sonra vakaya çıkarıyoruz" diye konuştu.
Adem Bilgin, eğitimlerin cansız mankenler üzerinde verildiğini belirtti. Bilgin, "Her yapılan hata bilgisayarda da hata olarak görüldüğü için tekrar tekrar yaparak bu hatalar en aza indirilmeye çalışılıyor. Buradaki en önemli amacımız kaliteyi artırmak. Gerek ambulans sürüş teknikleri, vakaya ulaşımda trafik kazası, kalp krizi veya başka türlü konularda hastalara vardığımızda hem çalışanlarımızın hata yapma payını hem de müdahale kalitesini artırmayı planlıyoruz" dedi.
İSTANBUL'DAKİNDEN FARKLI
İstanbul'daki simülasyon eğitim merkezinin klinik, yoğun bakım servisi gibi alanları içerdiğini de belirten Bilgin, Antalya'da ise hastane öncesi acil vakalara yönelik olduğu için bu anlamda tek olduğunu dile getirdi. Merkezde 1 kişiye 3- 4 hafta, 1 ayda 12- 14 kişiye eğitim verilebildiğini söyleyen Bilgin, dönüşümlü olarak tüm personele eğitim verileceğini açıkladı.
ISPARTA VE BURDUR'DA EĞİTİLECEK
Isparta ve Burdur'un da Antalya'ya bağlı olduğunu dile getiren Bilgin, Antalya tamamlandıktan sonra bu ilin 112 ve acil servis personelinin aynı eğitimlerden geçirileceğini, sonrasında talep eden illere eğitim verilebileceğini anlattı.
GERÇEĞİ ARATMADI
Merkezdeki simülatör eğitiminde 112 personelinin astım vakası geçiren bir kadın hastaya olay yerinde müdahalesi, gerçek bir vaka gibi canlandırıldı. Cansız mankene yapılan acil tıbbi ilk müdahaleler sonrası, hasta kadının kızının annesine sarılmak istemesi gibi dışarıdan müdahalelere de yer verildi. Astım hastası rolü verilen cansız manken, sistem aracılığıyla eğitmenler tarafından acil müdahale gereken bir astım hastasının o anki durumuna uygun şekilde seslendirildi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)