Çölyaklı hastaların, adlarına düzenlenen kartla alabileceği ekmek, Ankara'da üretiliyor ve Antalya'da her perşembe iki halk büfesinden dağıtılıyor. Piyasada 5 TL'ye kadar bulunabilen glutensiz ekmek, besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığı olan çölyak hastalarına özel hazırlanıyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası İşletme Müdürü Ertuğrul Atasoy, glutensiz ekmeğin dağıtımına bir sosyal sorumluluk projesi olarak başladıklarını söyledi. Glutensiz ekmek üretiminin çok pahalı bir teknolojiye gereksinim duyduğunu, normal ekmekle, üretim bantları farklı olsa dahi aynı ortamda üretilemeyeceğini kaydeden Atasoy, Antalya'ya glutensiz ekmeğin Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'ndan geldiğini kaydetti.
Ankara'dan gelen bu özel ekmeğin biri Özdilek Alışveriş Merkezi, diğeri Güzeloba'da bulunan halk ekmek büfelerinden her perşembe dağıtıldığını belirten Atasoy, ekmeğin kendileri tarafından düzenlenen kartla alınabileceğini söyledi. Projenin başladığı ilk günlerde glutensiz ekmeğin hasta veya hasta yakını olmayan kişiler tarafından alınıp parayla satıldığını tespit ettiklerini ve bu nedenle kart uygulamasına başladıklarını belirten Ertuğrul Atasoy, "Bugüne kadar raporlarıyla bize müracaat eden 80 çölyaklı hastaya kart verdik" dedi.
Atasoy, çölyak hastalarının raporlarıyla kendilerine başvurmaları halinde kartlarının hazırlanarak, ev adreslerine en yakın noktaya glutensiz ekmeğin ücretsiz bırakılabileceğini söyledi. Çölyak hastaları, buğday, arpa ve çavdarda bulunan 'gluten' olarak adlandırılan bir proteine tahammül edemiyor ve gluten içeren yiyecekler yediklerinde, bağışıklık sistemleri bu durumu ince bağırsaklara zarar vererek yanıtlıyor. Çölyaklı kişiler normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri çok sayıda gıdadan ömür boyu uzak kalarak yaşamlarını sürdürüyor.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)