Kaş Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ilçeye bağlı Kasaba Köyü'nde kurulan laboratuvarda, ormanlara zarar veren 'çam kese' böceğini yiyerek beslenen 'faydalı böcek' üretiliyor. 8 uzmanın görev yaptığı laboratuvarda, doğadan toplanan 'çam kese böcekleri' ve bu zararlıyı yiyerek beslenen faydalı böcekler bir arada yaşatılıyor. Faydalı böceklerden alınan yumurtalar, daha sonra laboratuvarda kuluçkada bekletiliyor.
Ormandan alınan toprağın içinde bekletilen yumurtanın yanına ise yem olarak 'çam kese' böcekleri bırakılıyor. Yumurtadan çıkan faydalı böcek, 'çam kese' böceğini yiyerek besleniyor. 15 gün laboratuvarda bu şekilde beslenen böcekler, daha sonra ormanda çam ağaçlarının altında kazılan çukurlara bırakılıyor. Topraktan çıkarak çam ağaçlarına tırmanan faydalı böcekler, ormanlara yangın kadar zarar veren 'çam kese' böceklerini yiyerek yok ediyor.
YILDA 6 BİN BÖCEK ÜRETİLECEK
Kaş Orman İşletme Müdür Yardımcısı Barış Kilis, çalışmalara kısa süre önce başlanılan laboratuvarda, yılda 6 bin faydalı böcek üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Böceklerin yanında zararlılarla mücadele için ağaçlara kuş yuvaları da astıklarına dikkati çeken Kilis, "Çam kese böcekleri, ağaçların içini yiyerek besleniyor. Bu nedenle her yıl binlerce ağaç kuruyarak yol oluyor. Yani bu böcek türü, başka bir değişle yangınlar kadar ormana zarar veriyor. Çam kese böcekleriyle ilaç yerine, biyolojik mücadele yapıyoruz. Böylelikle diğer canlıların ilaçlardan etkilenmesini önlemiş oluyoruz" diye konuştu.