Kazılan çukurlar sabah saatlerinde eylemciler tarafından dolduruldu.
Antalya'da kent merkezinde 2004 yılında taşıyıcı kolonlarında yaşanan patlama sonrası boşaltılan ve ancak 10 yıl sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılan eski İl Özel İdare binasının bulunduğu alanla birlikte Yavuz Özcan Parkı, Kadınyarı seyir alanının yeniden düzenlenmesi proje çalışmaları başladı. Büyükşehir'in 18 Kasım'da 6 milyon 592 bin TL yaklaşık maliyet üzerinden gerçekleştirdiği ve 22 firmanın katıldığı ihale sonuçlandı ve firmaya 12 Ocak günü yer teslimi yapıldı. İhale 4 milyon 795 bin TL'lik teklifiyle Ulu İnşaat'ın oldu.
SABAH SAATLERİNDE TOPLANDILAR
Firma çalışmalara hakkında yıkım kararı bulunan fakat ÇYDD'nin Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nde itirazı sonucu 9 Ocak'ta Muratpaşa Kaymakamlığı'nca gerçekleştirilmek istenen tahliyeye ilişkin 'yürütmeyi durdurma' kararı verilen Yavuz Özcan Parkı'nda başladı. Şantiyesini kent merkezinde falez kıyı bandı üzerinde bulunan parka kurmak isteyen firma şantiye güvenlik bariyerlerini kurmak için parkın etrafında delikler açtı. Aynı zamanda park içinde bulunan çocuk bahçesinin sökümüne başlayan ve şantiye konteynırını getiren firmaya karşı sabah saatlerinde sayıları 100'ye yaklaşan eylemci Antalya Kent Dayanışması'nın çağrısıyla parkta toplandı.
KAZILAN ÇUKURLAR KAPATILDI
Aralarında ÇYDD Antalya Şube Başkanı Hatice Karateke, CHP eski Milletvekili Feridun Baloğlu, CHP Kepez İlçe Başkanı Garip Erdoğan, CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Ahmet Kumbul'un da bulunduğu eylemciler güvenlik bariyerleri için kazılan çukurları doldurdu, gökkuşağı renklerine boyanan kaldırım taşlarını yerine yerleştirdi. Eylemciler ve ÇYDD yetkilileri güvenlik bariyerlerinin parka ve ÇYDD lokaline girişi engellemeyecek şekilde yerleştirilmesine 'hayır' demeyeceklerini belirtirken kazılan çukurların parkın tamamının kapatılmak üzere bir hazırlık içinde olunduğunun göstergesi olduğunu savundu.
GÖRÜŞMEDEN SONUÇ ÇIKMADI
ÇYDD avukatı Tuncay Koç, firma yetkilisi Rıza Ulu'yla yaptığı görüşmede Büyükşehir'in proje alanı içinde hali hazırda bir kiracı, ÇYDD bulunduğunu belirterek, “Yer tesliminin yapılabilmesi için kiracıların tahliyesi lazım. Ancak mahkeme, tahliye işlemine yönelik yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar 9 Ocak'ta çıkmış, Büyükşehir bunu bile bile 12 Ocak'ta yer teslimi yapıyor. Bu işin hukuki mantığı yok" diye konuştu. Belediyenin elindeki imkanları kullanarak, ÇYDD lokaline yönelik zorlama yaptığını, parkı kapatarak fiili durumu yaratmak istediğini savunan Koç, geçit hakkının engellenemeyeceğini savunarak, bariyer inşaatının durdurulmasını talep etti.
Firma yetkilisi Ulu ise Büyükşehir Belediyesi'nin yer teslimi yaparken ÇYDD'nin durumuna ilişkin bilgilendirme yaptığını fakat şantiyenin ve bölgeden geçen yayaların güvenliği için alanı kapatmak durumunda olduğunu söyledi. Söz konusu projenin belirli bir zaman dilimi içinde tamamlanması gerektiğini aksi takdirde büyük meblağlarda cezalarla karşı karşıya kalacağını belirten Rıza Ulu, durumu tekrar Büyükşehir yetkilileriyle görüşerek ÇYDD'nin geçişe ilişkin talebini değerlendireceğini söyledi.
ÖRDEKLER NE OLACAK?
Antalya'da Büyükşehir Belediyesi'nin proje alanı, tarihi Kaleiçi Yat Limanı'na panoramik bir bakışa sahip kentin yeşil noktalarından biri olarak dikkat çekiyor. Proje kapsamında Yavuz Özcan Park'ında binalar yıkılacak ama bölgedeki ağaç ve bitki dokusuyla birlikte toprak tabakasının korunması, ayrıca alana tüylü yalancı akasya, sığla, orkide, mercan ağacı gibi 20 farklı türde fide ve fidan dikimi yapılması öngörülüyor. Yavuz Özcan Parkı'nda müzik eski İl Özel İdare alanında ise çocuk temasının işleneceği projede unutulan en önemli nokta ise Yavuz Özcan Parkı içinde yapay şelale ve havuzlarda yaşayan ördekler oldu. Parkta hali hazırda 28 ördek bulunurken Büyükşehir Belediyesi, ne firmaya yer teslimi yaparken ne de ihale şartnamesinde bu ördeklerin ne olacağına ilişkin bildirimde bulunmadı.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)