Büyükşehir Belediyesi, Antalya'nın çöplerinin depolandığı 100 hektarlık Kızıllı'daki alanda Entegre Atık Değerlendirme Projesi'yle yeni üniteler oluşturacak. Evsel katı atığın türlerine göre ayrıştırılması amacıyla mekanik ayırma tesisi, organik atıkların geri kazanılarak faydalı ürünlere çevrilmesini sağlamak amacıyla fermantasyon tesisi, metan gazının elektrik enerjisine dönüştürülmesi amacıyla enerji üretim ile kompost tesisi, depolama sahasında oluşan gazın tamamının toplanması ve sızıntı suyunun oluşumunun en aza indirecek üniteler kuracak. Alanda kalan atıkların termal yöntemle bertaraf edilmesi ve yakma tesisi kurulmasına yönelik çalışmalar da devam ediyor. Proje kapsamında tıbbi atık bertarafı daha önce hizmete açılmıştı.
METAN GAZI ELEKTRİĞE DÖNÜŞECEK
Entegre Atık Bertaraf Tesisi'nde günlük 3 bin ton evsel katı atık bileşenlerine ayrıştırılacak. Bu ayrıştırma sonucu kalan bin 250 ton civarında organik atık fermantasyon tesisinde metan gazına dönüştürülecek. Proje kapsamında fermantasyon tesisinde oluşacak ve katı atık düzenli depolama alanından toplanacak metan gazı, 25 megavat güce sahip Enerji Üretim Tesisine aktarılacak. Burada yakılacak gazdan elektrik enerjisi elde edilecek.
İLÇELERİN ÇÖPLERİ DE ANTALYA'YA GELECEK
Proje kapsamında Korkuteli, Elmalı, Kemer, Demre, Finike, Kaş, Kumluca ilçelerinde oluşan atıklar da bu tesislerde toplanacak. Tesislerin temel atma töreni 18 Kasım Çarşamba günü saat 15.00'da yapılacak. Törene, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de katılması bekleniyor.
Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)