Listede, Türk kozmetik sektöründe oje çıkarıcı olarak kullanılan aseton da var.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, asetonun çözücü olarak kullanıldığını söyleyerek, "Tahriş edici madde olduğu biliniyor. Kozmetiğin yanı sıra endüstriyel kaplamada ve biberonlarda kullanımı yasaklanan bisfenol A üretimin de kullanılıyor" diye konuştu. " Murat Akyüz, kozmetik sektöründe bundan sonra aseton yerine Avrupa'da kullanılan etil asetat, iso-propanol (isopropil alkol) ve hidrojen peroksitin aynı amaçla kullanılabileceğini belirtti.
Naftalin de listede
Riskli kimyasallar listesinde asetonun yanı sıra naftalin, çinko oksit, amonyum nitrat, gaz yağı, nikel, kömür zifti, toluen ve kloroform bulunuyor. Sanayide yoğun kullanılan bu kimyasalların, AB uyum süreci çerçevesinde çok yakında yasaklanmasının gündemde olduğuna işaret edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, konuyla ilgili, Türkiye’nin AB kimyasallar mevzuatına uyum sağlaması halinde, sanayinin temel girdileri arasında yer alan bu kimyasal maddelerin kısıtlanması veya yasaklanmasının gündeme geleceğini ifade etti.
Mehmet Baş ayrıca, "Sonuçta ya kimyasalın üretim prosesi ve kullanım biçimleri değiştirilerek ya da daha çevre dostu alternatif maddeler bulunarak insan ve çevrenin o kimyasala maruz kalma yoğunluğu azaltılmış olacak” dedi.
EYLEM TÜRK - Milliyet /