Dokunulmazlıklarla ilgili ilk sinyal de dün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’den geldi. Şahin Gaziantep’te bir şehit ailesine yaptığı ziyaret sonrası ‘’Terörle aralarına mesafe koymayanların parlamentoda temsil edilmemesi gerekir. Ya mesafeyi koyacaklar, ya da millet meclisinde o kürsüde oturmayacaklar. Herkesin canı yanarken, ana yüreğiyle teröristi kucakladıklarını söylüyorlar. Bunu lanetliyor ve kınıyorum. Parlamentoda bu mesafeyi koymadıkları zaman da, gerekenin yapılması gereğine inanıyorum" dedi.
‘’1 EKİM DE TARTIŞILSIN’’
Bu konuda AKP milletvekillerince, parti yönetimi ve grup yönetimine ulaşan talepler de oldu. AKP’li bir milletvekili BDP’li bazı isimler için dokunulmazlık konusun ciddi biçimde düşünülmesi gerektiğini belirterek Gazeteport’a şunları söyledi:
‘’ Parlamento kürsüsü özgürdür, diyerek bugüne kadar BDP’lilerce yapılan bir çok konuşmayı sineye çektik. Sonra Sebahat Tuncel polis tokatladı. Bir PKK’lıyı makam aracı ile yurt dışına kaçırmak istedi. Habur’da iyi niyetle başlayan girişimi sabote ettiler. Eş başkanları, milletvekilleri terör örgütüne açık destek veriyor. PKK’lı teröristleri kucaklamaları ise bardağı taşırdı. Partimiz içinde bir çok milletvekili 1 Ekim’de açılacak TBMM’de, BDP’li bazı milletvekillerinin çok sayıdaki dokunulmazlık dosyasının, Anayasa Adalet Karma Komisyonunda ve Genel Kurulda ele alınmasını istiyor. Yaptıkları yanlarına kar kalıyor düşüncesi giderek ağarlık kazanıyor’’
18 YIL ÖNCEKİ GİBİ
18 yıl önce de dönemin DEP milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılmış ve 5 milletvekili tutuklanmıştı. 1991 genel seçimlerinde SHP listesinden parlamentoya giren DEP’liler genel kuruldaki yemin törenine PKK renklerini yansıtan sarı kırmızı ve yeşil bantlarla gelmişler ve olaylar çıkmıştı.
Leyla Zana genel kurulda Kürtçe konuşmuş, DEP’liler de PKK’yı terör örgütü olarak görmediklerini belirtip destek verici konuşmalar yapmıştı. DEP’liler hakkındaki dokunulmazlık dosyaları TBMM’ye gelince, 3 Mart 1994'te yapılan oylama sonucu, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak ve Leyla Zana’nın dokunulmazlıkları kaldırılmıştı.
Gözaltına alınan milletvekilleri terör örgütüne yardım ve yataklık suçundan tutuklanmış ve yargılama sonucu 15 yıl hapis cezasına çarptırılmışlar ve 10 yıl sonra 2004’de tahliye edilmişlerdi. Bu isimlerden Sırrı Sakık, Ahmet Türk ve Leyla Zana 2011 seçimlerinde yeniden parlamentoya girdiler.
TBMM’de halen 5’i cezaevinde olan BDP’li ve BDP kökenli milletvekili olarak Murat Bozlak, Halil Aksoy Ayla Akat, Bengi Yıldız, İdris Baluken, Hüsamettin Zenderlioğlu, Nursel Aydoğan, Emine Ayna, Gülten Kışanak, Sırrı Sakık, Selehattin Demirtaş, Altan Tan, Esat Canan, Adil Kurt, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Mülkiye Birtane, Erol Dora, Gürsel Yıldırım, Ertuğrul Kürkçü, Demir Çelik, İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, Selma Irmak, Hasip Kaplan, Faysal Sarıyıldız, Nazmi Gür, Özdal Uçer, Ahmet Türk, Leyla Zana, Aysel Tuğluk ve Kemal Aktaş yer alıyor.