Dünya Turizm Günü nedeniyle Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce, 'Ekmeğini Barıştan Çıkaran Sektör: Turizm' konulu konferans, Ramada Hotel'de yapıldı. Topyantıya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Vali vekili Recep Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Turizm eski bakanları Alev Coşkun, Bahattin Yücel, Ahmet Tan, Abdülkadir Ateş ve sektör temsilcileri katıldı.
Ülke imajının birkaç saniyelik görüntü veya birkaç sözle bozulabildiğini belirten ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye'de kadın turistlerin başına gelen olaylar ve Gezi Parkı olaylarının imaj kaybına neden olduğunu söyledi. Bütün bunlara rağmen sektörün performansının beklenenin üzerinde olduğunu kaydeden Budak, Türkiye'nin bölgesinde barış, kardeşlik, demokrasi, insan hakları, kadın hakları, çevrenin korunması konularında imajını düzeltecek ciddi adımlar atılmasının zorunlu olduğunu kaydetti.
TÜRKİYE'NİN EN ÇOK TURİST AĞIRLAYAN İLÇELERİ
Antalya'nın 12 milyon direkt, 3 milyon da aktarmalı toplam 15 milyona yakın turist ağırladığını, toplam 90 milyon gecelemenin 60 milyonunun Antalya'da olduğunu belirten Budak, Türkiye'de turizm denilince akla Antalya'nın geldiğini söyledi. Budak, Türkiye'de en çok turist ağırlayan bölgeleri de şöyle sıraladı; “Alanya, Manavgat, Kemer, Serik, Fatih, Muratpaşa, Beyoğlu, Bodrum ve Side bölgesi ve çok çarpıcı örnek. Kısacası Türkiye turizmi demek ilçelerimizle bölgemiz demek."
'POLİS ŞİDDETİ GÖRÜNTÜLERİNİN TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLERİ SÜRÜYOR'
Antalya'da turizm sektörünün 20 yıldır konuşulan sorunlarına da değinen Budak, çakma ürün satışı, çevre tahribatı, sağlıksız yapılaşma, destinasyon yönetimi planı gibi konuların öne çıktığını söyledi. Turizm kelimesinin yarattığı çağrışıma barış, güleryüz, insan sevgisi ve doğaya saygı ne kadar yakışıyorsa, savaş, öfke, nefret, şiddet, doğa katliamı ve bağnazlığın o kadar ters düştüğünü belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise şunları söyledi;
“Daha da vahimi bu uyumsuzluk topluma, ekonomiye, turizme ve hatta henüz doğmamış çocuklarımıza yüksek bedeller ödetiyor. Sadece turizm değil, onlarca sektör bundan zarar görüyor. 'One minute' özgün deyişiyle anılan siyasi çıkış bile sadece Antalya'ya yılda 300 bin İsrailliyi kaybettirdi. Taksim Gezi olaylarında başlayıp ve ülkeye yayılmış olan polis şiddeti görüntüleri dünyaya yansımakta, büyük tepkiler toplamakta ve turizme olumsuz etkileri devam etmektedir. Savaş çığırtkanlığı, öfke, nefret, şiddet ve doğa katliamının yanına ekonomik çöküşü, sosyal patlama ve büyük ustanın tüm bunlara yaptığı katkılara baktığımızda ortaya çıkan yürekler acısı fotoğraf Türkiye'nin bugünüdür. Öyle bir fotoğraf ki tarihimizde benzeri görülmemiş. Dileğimiz ve umudumuz yarınlarımızın böyle olmamasıdır."
BELEDİYE MECLİSİNE TURİZMCİ ÖNERİSİ
Bir örnekle İspanya'nın Türkiye turizmine imrendiğinden bahseden Vali Vekili Recep Yüksel, bu başarının el birliğiyle sağlandığını ve turizm sektörü temsilcilerinin dünya pazarını iyi takip ettiğini söyledi. Recep Yüksel, “Ancak biz hala il düzeyinde çeşitli sıkıntılar yaşıyoruz. Gün geliyor bir belediyeye kamu kurumu tahsis vermiyor. Hanutçuluk yapanlar ben bildiğimi okurum havasında. Kaldırıma tezgah kuran ve uyduruk Çin malından iki turiste ne satarsa kardır, iki kamu kurumu arasında 'benim mevzuatım senin mevzuatını döver' gibi olaylar" dedi. Yüksel, önümüzdeki yerel yönetimler seçimlerinde turizmcilerin karar organlarında yer alması konusunda belediye meclislerine yönelik öneride de bulundu.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)