Ortadoğu'da yaşanan olaylar ve Suriye'yle savaş çığırtkanlığı yapıldığını belirten Çetin Osman Budak, 2 liraya yükselen dolarla ilgili dövizle işi olmayanların dövize bulaşmaması gerektiği önerisinde bulundu. Budak, doların 1.9 ile 2 liranın üzerinde sert iniş- düşüşlerinin süreceğini açıkladı. Enflasyonun yükseleceği ve işsizliğin artacağı yönünde endişelerden de bahseden Budak, Antalya'nın sorunlarına ilişkin de belediyeleri eleştirdi.
TURİZME MISIR'IN ETKİSİ YOK
Mısır'da yaşanan olayların Antalya'daki turizm sektörüne artı yönünde etkileri olduğu yönündeki düşüncelere karşı böyle olmadığını belirten Budak, "Çünkü sezonlarımız ters. Ancak kış döneminde nasıl olur şimdi bilemiyoruz" dedi. Antalya'da teşviklerin yarısını turizmcilerin aldığını ve yatak sayısının önümüzdeki yıllarda artacağını açıklayan Budak, arzın talebin çok çok üzerine çıkmaya başladığı ve bu durumun da kaliteyi olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.
EN BÜYÜK SORUN ULAŞIM
UKOME'den bir yetkilinin Antalya'nın ulaşım sorunu olmadığı yönündeki açıklamalarına tepki gösteren ATSO Başkanı Budak, şöyle dedi: "Ulaşımda yüzde 70 çözüm üretilmiş. Bunu da UKOME başkanı söylemiş. Bunu 'siyasi malzeme yapıyor' diyecek kadar da ileri gidebiliyor. Biz Antalya trafiğini her gün yaşıyoruz. Her yıl 25-30 bin yeni araç ilave oluyor. Antalya dışından gelen yabancı plakalar buna dahil değil. Antalya'da toplu ulaşım sadece belediye otobüsleriyle yapılan ulaşım değil."
"Ulaşım master planıyla bu durum ortaya konulmalı. Ama biz sadece basından bildiğimiz kadarıyla bunu takip ekmeye çalışıyoruz. Antalya'da toplu ulaşım, nakliye- taşımacılık, ticari, kendi araçlarını kullananlar hepsinde ulaşım sorunu var mı yok mu fikrimizi ortaya koyalım. Antalya'nın 1 numaralı sorunu ulaşımdır. Antalya'da hızlı tren, otoban yok, Toroslarla deniz arasına sıkışmış hinterlandı son derece kötü bir kent. Zamanında turizm yatırımları olmasa daha da kötü olurdu. Antalya ulaşılabilirlikte son derece kötü."
DOĞU GARAJI'NA BETON TEPKİSİ
Doğu Garajı'ndaki çukur alana AVM ve üniversite yapılmasının tartışıldığını hatırlatan Budak, "Doğu Garajı ve onun gibi Antalya'da çok sayıda çukur var. Antik buluntular ortaya çıktı. Burası AVM mi, üniversite mi olsun diye tartışılıyor. Bir dönem de kongre merkezi mi olsun deniyordu. Antalya zaten beton. Bugün ne yapacağınıza karar veremiyorsunuz. O bölgede hastane ve okul da yıkıldı ve Antalya'nın 50-60 yıllık bir hafızası oradan kaldırıldı, niye bütünleşik proje yapılmıyor" diye konuştu.
Tarihi antik mezarların korunması gerektiğini, Antalya'nın cazibe alanlarının olması gerektiğini aktaran Başkan Budak, "Şimdi siz yine beton yığınını oraya getirmeyi tartışıyorsunuz. Antalya kent merkezine yeni bir AVM'ye asla müsaade etmeyiz. Antalya'nın nefes alması gerekiyor. Kurumların fikri alınmalı. Biz 40 bin kişiyi temsil ediyoruz, esnaf odaları 70 bin kişiyi temsil ediyor. Neden fikirler alınmıyor? 'Ben yaptım oldu'yla olmuyor, ama maalesef Türkiye'de böyle" diye konuştu.
AVM TASARISI 4 BAKAN ELİ DEĞİŞTİRDİ
AVM kanunu için toplanan 6 bin imza ve hazırlanan tasarının Ali Coşkun, Zafer Çağlayan ve Nihat Ergün'ün bakanlıklarının ardından şimdi Hayati Yazıcı'nın elinde olduğunu belirten Budak, "Taslak hala meclise gelmedi, ama 4 bakan değişti" dedi. En son Hayati Yazıcı'yla yaptıkları görüşmeye göre yeni yasama döneminde Büyük Mağazalar Kanunu ya da Perakende Sektör Ticareti Kanunu gibi bir isimle meclis gündemine alınacağının açıklandığını kaydeden Budak, sivil inisiyatif baskısı oluşturulması gerektiğini de kaydetti.
AVM MANYAĞI YAPACAKSINIZ
Bugün Antalya ve Türkiye'nin genelinde AVM'ler nedeniyle geleneksel ticaretin korunması gereken bir duruma düştüğünü kaydeden Budak, şöyle dedi: "Bunda merkezi yönetim ve belediyelerin hatası, büyük veballeri var. Konut alanları ticari alanlara çevrildi ve her köşe başı AVM oldu. Zaten şehir planınız bile yok. Turizm ve yeşil alan sahalarını ticari alan yapıp kenti AVM manyağı yapacaksınız. Adam market zinciri sıralamış, sayıları 2-3 binlerde ve bu arkadaş herkesin malını eze eze istediği fiyata alır. Bunlara karşı bize yakışan eylemlerimizi yapacağız ve demokratik haklarımızı kullanacağız."
HIZLI TRENE 75 BİN İMZA
'Antalya'ya Expo hızlı trenle gelsin' kampanyasında imza sayısının 75 bine çıktığını belirten Budak, bugüne kadar Türkiye'de bu kadar imza toplanan bir başka kampanya olmadığını ve 100 bine doğru hızla gidildiğini dile getirdi. Budak, imza sayısı 100 bine ulaştığında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na imzaların sunulacağını söyledi. Yüksek hızlı tren geleceği yönündeki söylemlere karşın Bakan Binali Yıldırım'la yaptığı görüşmeye göre mümkün olmadığını da anlatan Budak, "Gelecek olan 3 tren modeli var, ancak Torosların coğrafi yapısından dolayı mümkün değil" dedi.
BATI ÇEVRE YOLU MÜJDESİ
Antalya'da 15 yıl önce planlanan ve 15 yıla yakın süredir de yapımı yılan hikayesine dönen Batı Çevre Yolu'na ilişkin de Bakan Yıldırım'la görüşmesini anlatan Çetin Osman Budak, "Sayın bakanın ifadesine göre 'Kamulaştırmada Çandır-Karaman arasındaki 1800 metrelik alandaki sorun çözüldükten sonra inşallah yıl sonuna kadar biz Batı Çevre Yolu işini halletmiş olacağız' dediler" diye konuştu.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)