Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, Nikolaeva'nın beyin ölümünün gerçekleşmesiNİN ardından aile ile prosedür gereği görüşüldüğünü, herhangi bir baskı olmadığını söyledi.
Rus basınında yer alan haberlerde Bodrum’da içtiği alkolden zehirlendikten sonra Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen Victoria Nikolaeva’nın yüzünün aynı hastanede yüz nakli için donör bekleyen Sezgin Ergen’e nakledilmesi için hastane yetkililerinden ve Türk basınından baskı geldiği iddia edildi.
Rus medyasının iddialarının asılsız olduğunu anlatmak için AÜ Hastanesi’nde yapılan basın toplantısına Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç, Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Başhekim Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, Anastezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melike Cengiz, Antalya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin ve AÜ Organ Bağışı Sorumlu Koordinatörü Uzm. Nilgün Keçecioğlu katıldı.
Toplantıda konuşan Başhekim Doç.Dr. Abdullah Erdoğan, dün ve bugün Rus medyasında haberlerin özellikle Akdeniz Üniversitesi ve Türkiye’de organ nakli ile ilgili çalışmanın içinde bulunanları tedirgin ettiğini söyledi. Doç.Dr. Erdoğan, şöyle dedi:
"Rus basınında çıkan haberlerde Türk doktorların hastalara iyi bakmadığı, organ nakli için belli kanallara yönelttiği, baskı uyguladığı yazıldı. Tüm dünya hekimleri aynı yemini yaparlar. Burada birincil amaç hastanın dinine diline ırkına cinsiyetine siyasetine bakmaksızın onun acısını bitirecek tarzda yardım etmektir."
Rus rehber Viktoria Nikolaeva’nın beyin ölümünün gerçekleşmesinden 3 gün sonra tercüman aracılığıyla aile ile görüşüldüğünü söyleyen Başhekim Doç. Dr. Abdulla Erdoğan, şöyle konuştu:
"En son gelinen nokta yüz naklidir. Nakli belli bir mevzuat doğrultusunda yaparız. Beyin ölümü raporu verilmeksizin hiçbir hastaya organ nakli adayı gözüyle bakılmaz. Mevzuatımıza uygun şekilde rapordan sonra ailesi ile diyalog kurulur. Bu hastanede de bu yapılmıştır. Hastanın yakınlarına teklif edilmiş, aksi cevap alınca başka donörler aranmıştır. Bu hastanede etik dışı bir uygulama yapılmamıştır."
Victoria’nın annesi Nudinia Nikolaeva’nın Rus basınına yaptığı, "Kızımın eli hareket ediyor" açıklamasına da değinen Başhekim Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, "Beyin ölümü olduktan sonra hastada refleks olarak bir takım kas hareketlerinin olması mümkündür. Muhtemeldir ki hasta yakını o hastanın beyin ölümümün olmadığı gibi yorumluyor. Onların acısını anlamak mümkündür" dedi.
"KISA SÜREDE ÖLECEK"
Anastezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melike Cengiz ise, Rus rehberin beyin ölümü sonrası dünya ortalamasının üzerinde bir yaşama süresi olduğunu anlatırken, "Dünyada ortalama bir haftanın altında. Beyin ölümü gerçekleşen hastanın fizyolojik durumu ile de ilgilidir. Victoria, geçmişte sağlıklı bir kişi, bu nedenle daha uzun yaşamıştır. Bu hastanın durumu son derece kritiktir. Oksijen saturasyonu, organların oksijenlenmesi bozuldu. Hastamızın çok uzun süre yaşamasını düşünmüyoruz" diye konuştu.
Prof.Dr. Gültekin Süleymanlar ise Türkiye’de nakil konusunda çok sıkı kuralların olduğunu söyledi. Beyin ölümü tanısının en zor konulduğu ülkelerden biri olduğumuzu söyleyen Süleymanlar, "4 hekimin imzasını alıyoruz genelde bu dünyada iki hekimdir. Etikten hiçbir şekilde ödün vermiyoruz. Bu vakada en üst düzeyde hizmetinin verildiğini söyleyebiliriz" dedi.
İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin ise Rus hastanın bakımının yapılmadığı yönündeki haberlerin kendilerini üzdüğünü ve gerçek olmadığını söyledi.
Ömer ERDEM/ANTALYA, (DHA)-