KORUMA PLANI 750 KONUTA İZİN VERİYOR
Üç ayrı koruma statüsü bulunan Patara ÖÇK alanı sınırları içerisinde bulunan Gelemiş köyü ve çevresini kapsayan koruma amaçlı imar planında, 400'ü ikinci konut, (villa) 350'si de diğer amaçlara yönelik (turistik işletme-konut) olmak üzere yaklaşık 750 konutun yapımına olanak tanındığı belirtilmişti. Ova Belediyesi sınırları içerisinde bulunan 27 villalık kooperatif inşaatlarına başlanmasıyla ortaya çıkan Patara'daki villa tartışması dünyanın önde gelen çevre örgütlerini de harekete geçirirken bölgede yaşayan yabancılar da ikinci konutlara yönelik tepkilerini dile getirmişlerdi.
TÜRKİYE 2009'DA PATARA İÇİN UNESCO'YA BAŞVURDU
Patara'nın biyolojik çeşitliliğini korumak için 1980 yılından buyana uluslararası çalışmalar yürüten Akdeniz Deniz Kaplumbağalarını Koruma Birliği (MEDASSET) Başkanı Lily Venizelos, geçtiğimiz aylarda Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a birer mektup yazarak Patara'nın villalara kurban edilmemesini talep etmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, 6 Şubat 2009 tarihinde Patara'nın 'Dünya Mirası' listesine kabul edilmesi yönündeki belgeyi UNESCO'ya sunduğunu anımsatan Venizelos, bölgenin yapılaşması projesinin ayrıca Bern Sözleşmesi çerçevesinde, 1988, 1991, 1996 ve 1998 yıllarında alınan Patara ile ilgili tavsiye kararlarını ihlal ettiğinin de altını çizmişti.
VENİZELOS, PATARA'DAKİ VİLLALARI UNESCO GÜNDEMİNE TAŞIDI
Bir kısmı antik kente hakim yamacı da kapsayacağı belirtilen Patara'daki kooperatif inşaatlarının durdurulması yönünde Türk yetkililere çağrıda bulunan Venizelos, bu amaçla UNESCO'ya ilettiği yazısında Patara'daki inşaatlara ilişkin kaygılarını yineledi. Venizelos'un Patara'ya ilişkin yazısını yanıtlayan UNESCO Avrupa ve Kuzey Amerika Dünya Mirası Sözleşmesi Merkezi Başkanı Petya Totcharova, bölgedeki sorunları ciddiyetle ele alacaklarını belirtti.
KÜLTÜREL KRİTERLER ESAS ALINACAK
UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'ne taraf ülkelerin, Likya kentlerini yalnızca 'kültürel' kriterlerini esas alarak dahil ettiğinin altını çizen Totcharova, bölgedeki inşaatların doğal zenginliklere olan etkisi üzerine bir değerlendirmenin söz konusu olmadığını vurguladı. Patara'nın, 6 Şubat 2009 tarihinde hazırlanan UNESCO Dünya Mirası taslak (geçici)listesinde yeraldığını anımsatan Totcharova, Venizelos'a yönelik yanıtında, "Patara kenti yakınlarında inşa edilen kapsamlı yazlık konutlara ilişkin sorunları ciddiyetle ele alacağımızdan emin olunuz. Bu düşünceyle, iletmiş olduğunuz bilgileri yetkili makamlara ve öncelikle konu hakkındaki değerlendirmelerini almak için UNESCO'nun Türkiye Daimi Heyeti ve Dünya Mirası Sözleşmesi danışma organlarına ulaştıracağız" ifadelerine yer verdi.
KORUMA KURULU NE DİYOR
Patara'daki villa inşaatlarına yönelik tartışmalar ülke dışına taşınırken, koruma amaçlı imar planına onay veren Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Melike Gül, 3. Derece Arkeolojik SİT alanlarında yapılaşmaya izin verildiğini, Patara'daki inşaatlara da bu kapsamda izin verildiğini dile getirmişti.
Yusuf Yavuz
Odatv.com