Temmuz ayı olağan oturumu için biraraya gelen Muratpaşa Belediye Meclisi'nde, Meltem Mahallesi'nde yer alan kapalı çarşı içinde kurulacak dijital kütüphaneye, geçen aylarda Termessos Antik Kenti'nde düzenlediği bir etkinlikte kalp krizi sonucu vefat eden mizah yazarı 62 yaşındaki Mehmet Erdem'in adının verilmesi kararlaştırıldı. Ancak meclisin Ak Parti Grup Sözcüsü Cemal Öner, söz konusu ismin verilebilmesi için meclisin İsim Verme Komisyonu ile Eğitim, Kültür ve Sanat Komisyonu'nun toplam 7 kez toplanmasına dikkat çekti. Öner, "Komisyonların bu kadar basit konular için bu kadar çok toplanmasını doğru bulmuyoruz" dedi, bu noktalarda daha hassas davranılmasını talep etti.
Öner'in gündeme getirdiği konuyla ilgili CHP'li üye Mimar Sinan Özkan ve CHP'li meclis üyeleri Ali Kuş, Mustafa Durna, Hüseyin Erşin ve MHP'li üye Mustafa Taşbaş'tan oluşan İsim Verme Komisyonu, 15- 19 Haziran tarihleri arasında 5 kez toplandı.
HER TOPLANTI HUZUR HAKKI
Her toplantıda 76 lira huzur hakkı alan üyeler, 15 Haziran günü yapılan ilk toplantıda kütüphanede inceleme yapmak ve daha sonra karar verilmek üzere dağılırken, ikinci toplantının 16 Haziran saat 14.30'da yapılmasına karar verdi. İkinci gün toplanan komisyon kütüphaneye gidildiğini ve gerekli incelemelerin yapıldığını belirterek, 17 Haziran gününe toplantı kararı aldı. 17 Haziran'da toplanan komisyon bu kez ismi verilmesi önerilen Mehmet Erdem hakkında bilgi sahibi olunması amacıyla araştırma yapılmasına karar verdi, 18 Haziran günü tekrar toplanılmasını kararlaştırdı. 18 Haziran'da toplanan ve Erdem hakkında artık bilgi sahibi olan komisyon, kararı tekrar görüşmek üzere 19 Haziran'da tekrar toplanma kararı aldı. 19 Haziran saat 14.30'da toplanan komisyon nihayet Erdem'in adının dijital kütüphaneye verilmesi kararını alabildi. Son kararda, aynı zamanda MHP grup sözcüsü olan Mustafa Taşbaş'ın imzası yer almadı.
CHP'Lİ ÜYE DURNA ve ERŞİN AYNI KONU İÇİN 7 KEZ TOPLANDI
Aynı konuyla ilgili 2 kez toplanan Eğitim, Kültür ve Sanat Komisyonu ise ilk toplantısını 19 Haziran günü yaptı. CHP'li Mustafa Durna'nın başkanlığını yaptığı ve CHP'li üyeler Gülay Akın, Nuran Umdu Yılmaz ve Hüseyin Erçin ve Ak Partili Ayşe Barçın'dan oluşan komisyon, ilk toplantıda 22 Haziran günü tekrar toplanmayı kararlaştırdı. 22 Haziran'daki toplantıda komisyon Mehmet Erdem adının verilmesini uygun gördü.
CHP VE MHP'NİN KOMİSYON ISRARI
Mecliste ilgili gündem görüşülmesi öncesinde belediyenin 60 yaş ve üzeri vatandaşlara hizmet veren Yaşlı Evi'nin adının 'Yaşam Merkezi' olarak değiştirilmesi sırasında Ak Parti Sözcüsü Öner'in komisyona sevk edilmeden meclisi karar almaya çağırmasına ilişkin önerisinin CHP ve MHP tarafından kabul edilmemesi de dikkat çekti. CHP Sözcüsü Mutlugül Tarım, Yaşlı Evi'nin adının Sosyal Yaşam Merkezi olarak değiştirilmesini düşündüklerini belirterek, bu nedenle komisyonun karar almasının uygun olacağını savundu ve ilgili isim değişikliği İsim verme Komisyonu ile Eğitim, Kültür ve Sanat Komisyonu'na havale edildi.
BORÇLANMA İÇİN YETKİ İSTEDİ
Belediye Başkanı Ümit Uysal, belediyenin temmuz ayı olağan meclisinde 19 milyon lira borçlanma için yetki istedi. Borçlanma istemi, görüşülmek üzere meclis Bütçe Komisyonu'na oy birliğiyle gönderildi. Belediye, borçlanma için Doğuyaka Mahallesi'nde mülkiyeti kendisine ait 11 bin 198 metrekare genişliğinde konut alanını teminat gösterecek. İlgili önergede borçlanmanın 40 ay vadeyle yapılmasının planlandığı ifade edildi.
Muratpaşa Belediyesi, kardeş kent Göktepe belde belediyesine yapılacak kültür merkezine maddi destek sağlamayı da görüştü. Meclisten 150 bin lirayı geçmemek kaydıyla Göktepe - Muratpaşa Kültür Merkezi'nin yapımı için istenen destek değerlendirilmek üzere ilgili komisyonlara sevk edildi. Ak Parti grup sözcüsü Cemal Öner, borçlanma için yetki isteyen bir belediyenin kendi sınırları dışında yapacağı yatırımlar konusunda daha dikkatli olması gerektiğini savundu. Öner, "Belli ki belediyede ekonomik sıkıntı var, ama belediyenin dışında yatırım yapmayı planlıyoruz. Önce kendi eksiklerimizi tamamlayalım" dedi.
Eleştiriler üzerine söz alan Uysal, borçlanma ihtiyacının finansal akıştan kaynaklandığını belirterek, "Yatırım ve hizmetlerin ifasında orta vadeli sıkıntımız söz konusu değil. Gerekli planlamalar yapılmıştır. Öngörülebilir bir bütçe çerçevesinde hareketlerimiz planlanmıştır" diye konuştu. Muratpaşa Belediyesi'nin kardeşlik hukukuyla bağlı olduğu küçük belediyelerin bazı yatırımlarına destek olacağını, olmaya da devam edeceğini belirten Uysal, şunları söyledi:
"Sosyal adalet sadece fakir ve zengin bireyler arasında değil, ekonomisi daha düzgün yerel yönetimler ve daha zaruret içindeki yerel yönetimler ve yaşam alanları arasında gerçekleşebilecek bir şeydir. Daha zayıf olana yardım hem kültürümüzde hem de inançlarımızda vardı. Memleketimiz partizanlık illetiyle yıllar yılı mücadele ediyor. Geçmişimizden bugüne çok ağır örneklerini görüyoruz. İktidar olanaklarıyla çalışan, karşısında ambargolarla yürümek zorunda olan belediyeler var. Bu açıdan bu tip çalışmalarımız devam edecektir. Anadolu bozkırında zayıf hizmet alamayan oradaki kardeşlerimize Muratpaşa halkımız da yardım etmeyi uygun görecektir."
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) -