Antalya'da zeytin hasadı başladı
Antalya'da zeytin hasadı başladı
Başkan Uysal: Sevgide, saygıda tasarruf yok
Başkan Uysal: Sevgide, saygıda tasarruf yok
Vali Şahin'den Gaziler Günü mesajı
Vali Şahin'den Gaziler Günü mesajı
Oyuncu ücretleri tartışma konusu oldu
Oyuncu ücretleri tartışma konusu oldu
16 Eylül 2024 Pazartesi - 10:40

Bodrum'un son süngercisi 'Aksona Mehmet'

MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde, 'Aksona Mehmet' olarak tanınan bölgenin son süngercisi olduğu belirtilen Mehmet Baş (74), dalış turizmi yaparak hem süngerciliği turistlere aktarıyor hem de denizin altındaki değişimi gözlemliyor.

Bodrum un son süngercisi  Aksona Mehmet
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

'Aksona Mehmet' olarak tanınan Mehmet Baş, 1950 yılında Muğla'nın Bodrum ilçesinde doğdu. Henüz 15 yaşındayken süngercilik yapmaya başlayan Baş, denize olan tutkusu sayesinde 22 yıl boyunca dünyanın çok sayıda noktasında dalış yapıp, sünger avladı. Bölgenin son süngercisi olduğu belirtilen Baş, 1987 yılında ise süngerlerde gelişen bir hastalık nedeniyle kendisine ait teknesiyle başta dalış turizmi olmak üzere mavi yolculuk turları yapmaya başladı. Yaklaşık 60 yıldır denizden kopamadığını ve deniz altında inceleme yapmayı sürdürdüğünü dile getiren Aksona Mehmet, Ege ve Akdeniz çanağında turistlere dalış yaptırarak süngerciliği yaşatmaya çalıştığını belirtti. Baş, bir süre önce Muğla Gökova açıklarında yaptığı dalışta süngerlerdeki hastalığın devam ettiğini tespit edip, sosyal medyada da paylaştı. Yaptığı dalışlarla denizcilik kültürünü gelecek nesillere aktarmak istediğini söyleyen Baş, "Çocukluğum deniz kıyılarında geçince hep derin maviliklerin gizemini merak ettim. 13 yaşında çok kıymetli bir büyüğümün maskesiyle daldım. O gün denizin altını gördükten sonra derin mavinin gizemi beni hep kendine çekti. Ondan sonra hep derin maviliklerin hayaliyle yaşadım" ifadelerini kullandı.

'İLK DALIŞ MASKEMİ ANNEME OĞLAK SATTIRARAK ALDIM'

Baş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O günden sonra sürekli Bodrum'a gelmeye başlamıştım. Bodrum Limanı'nda eskiden hep süngerci tekneleri vardı, turizm yoktu. Herkes süngerden ekmek yiyordu. Bir maske almak istedim param yoktu, rahmetli anneme bir oğlak sattırarak dalış için kullanılan maskeyi satın aldım. Daha sonra kıyılarda dalmaya başladım. 15 yaşında süngerciliğe başladım. 15 yaşındaki bir çocuğun dalması yasal olarak mümkün değildi, beni sünger işçisi olarak işe aldılar. Ünlü sünger tüccarı Ali Cengiz'in yeğenlerinden Mustafa Cengiz ile süngere başladık. O günden sonra derin maviliklere büyük bir aşkla tutuldum, sevdalandım ve ekmeğimi oradan kazanmaya başladım."

'DERİN MAVİNİN İSİMSİZ KAHRAMANLARI: SÜNGER AVCILARI'

Türkiye denizciliğine çok sayıda kaptan yetiştirdiğini belirten Baş, "1981 yılında 6 metre uzunluğunda bir tekne aldım. Teknemin adını 'Aksona' koydum. 'Aksona' kelimesi süngerciler için hayati öneme sahip. Yüzyıllardır süngercilik dilinde kullanılan aşağı dalmak için kana karışan azotu atmak için dinlenme yerlerine süngerciler 'Aksona' derdi. Ondan sonra da benim adım 'Aksona Mehmet' olarak kaldı. Sıfırdan onlarca adam yetiştirdim. Sünger avcılarından çok iyi kaptan olur, ülkemin denizciliğine çok insan yetiştirdim. Derin mavinin isim kahramanları sünger avcılarıdır. Usta-çırak öğretisiyle gelen muhteşem bir deniz kültürüdür. Süngerciler Bingazi, Tunus, Afrika, Yunanistan kıyılarına gidip tonlarca sünger getirip, ülke ekonomisine katkı sağlarlarmış. Sünger, doğanın bize verdiği bir üründür. Bodrum denizciliğinin temelinde, Bodrum Kalesi'ndeki dünyaca ünlü su altı deniz müzesinde, derin mavinin isimsiz kahramanları olan sünger avcıları vardır. İyi ki o kültürle yetiştim, her zaman 'Öğretmenim deniz' derim. Onun için de deniz kültürünü gelecek nesillere aktarmak için çaba sarf ediyorum" diye konuştu.

‘BODRUM'DA 25-30 YILDIR SÜNGERCİ VE SÜNGERCİ TEKNESİ YOK’

Süngercilerin para kazanamayınca turizm yapmaya başladığını anlatan Baş, "Süngerler bütün Ege ve Akdeniz'de 1986 yılında bir hastalığa yakalandı. Devlet sünger avcılığına teşvik için ucuz kredi verirdi. Daha sonra süngerlere veba bulaştı. O dönemde turizm de başladı, süngerciler süngerden para kazanmayınca turizme geçti. Bazıları tekneleriyle balık avladı, süngerden vazgeçti. Bodrum'da 25-30 yıldır süngerci ve süngerci teknesi yok. 1987 yılında sünger işi bitince 12 metre uzunluğunda tekne yaptırarak dalış turizmine geçtim. Denizin altından kopmadım, 60 yıldan beri Sicilya Kanalı'ndan, Akdeniz, Ege ve Yunan adalarına kadar dalışlar yaptım. Denizin altındaki değişimi yakından gözlemliyorum. Yeryüzünde hiçbir kimsenin süngere olumlu ve olumsuz müdahalesi söz konusu olamaz. 2000'li yılların başında yine her yerde sünger vardı. 2011'de Girit'ten başlayan bir hastalık nedeniyle süngerler tekrar vebaya yakalandı ve yok oldu" dedi.

'SÜNGERLERİN KURTARILMASI MÜMKÜN DEĞİL'

İklim değişikliğinden kaynaklı denizdeki canlıların öldüğünü söyleyen Baş, "Denizin altında iklim değişikliğinden kaynaklı değişimler meydana geldi. Denizlerin altı şu anda çölleşiyor. Süngerler öldü, pinalar yok, istiridye yok. Denizin altı fakirleşti ve yok oldu. Bu durumu izliyorum, içim sızlıyor ve paramparça oluyor. Süngerlerin kurtarılması mümkün değil. Geçtiğimiz günlerde Gökova'da dalış yaptım. 35-40 metreye kadar olan dalış mesafesinde su sıcaklığı 26, 60 metre dalışta su sıcaklığı ise 18 derecelerde seyrediyor. Turistlere göstermek için hasta bir sünger çıkardım. Umarım bu durum ileride düzelir. Dalış turizmi yapıyorum, denizin altında olanları gözlemliyorum ve paramı böyle kazanıyorum" diye konuştu.

Fırat AKAY/BODRUM (Muğla), (DHA)

 
Antalya'da emeklilere sağlıklı yaşam tüyoları
 
Bucak'ta kaza: 1 ölü, 3 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pınar Deniz ve Kaan Yıldırım'ın düğün tarihi belli oldu
Yarın evliliklerini Roma'da taçlandıracak olan Pınar Deniz ve Kaan Yıldırım ...
Miss Turkey birincisi İdil Bilgen, Bingöl’e atandı
Miss Turkey 2024 birincisi İdil Bilgen, Sağlık Bakanlığı’nın 118. Dönem ...
Uras'ın davasında karar: 'Şizofren, hırsız'
Şarkıcı Fulden Uras ile DEBRA Türkiye Derneği Başkanı Adem Akyüz arasındaki ...
 
Ticaret Bakanlığı'ndan 'fahiş fiyat' cezası
TİCARET Bakanlığı, 15 Eylül itibarıyla fahiş fiyat denetimleri ve sektör ...
CHP Lideri Özel, düğün düğün geziyor
CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, hafta sonu bir ...
Narin'in bulunma anı ortaya çıktı
8 yaşındaki Narin Güran cinayetinde soruşturma derinleştikçe yeni bilgiler ...
 
Asya’dan Avrupa’ya halat üzerinde geçti
Estonyalı atlet Jaan Roose, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü halat üzerinde yürüyerek geçti.
Harekete geçildi: Peribacalarına koruma
Kapadokya Alan Başkanlığı, UNESCO Türkiye Millî Komitesi, ICOMOS Türkiye ...
Zeynep Bastık'ın reklam geliri dudak uçuklattı
Şarkılarının ve konserlerinin yanı sıra Zeynep Bastık, yaptığı reklam ...
 
Dursun Gündoğdu
İktidar partisine yakışıyor mu?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Avrupa’yı kurtarmak istiyor
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ferit Demir gazeteciliği
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı sağlık konularıyla ilgili dikkatli olmanız gereken bir ay. Ayın ilk haftasında sorumluluklarınız, çalışma ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva