Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, kronik böbrek hastalığının dünyada ve Türkiye'de salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etti. Kronik böbrek hastalığının böbrekleri hasara uğratan ve böbreklerin kanı zararlı maddelerden temizleme, vücut sıvısı dengesini sağlama, tansiyonu düzenleme ve hormon yapımı gibi normal görevlerini yapmasını engelleyen uzun süreli bir hastalık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Süleymanlar, "Bu hastalık tansiyon yüksekliği, kansızlık, kemik hastalığı ve kalp- damar hastalıkları gibi komplikasyonlara yol açabilir" dedi.
BELİRTİLERİNE DİKKAT
Kronik böbrek hastalığının herhangi bir yaşta ortaya çıkabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, şişmanlık, ailesinde şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve böbrek hastalığı bulunan ve sigara içenlerde bu hastalığın oluşma riskinin daha fazla olduğunu vurguladı. Hastalığın belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Süleymanlar, şöyle konuştu:
"Kronik böbrek hastalığı ya da yetmezliği ileri aşamaya gelinceye kadar genellikle ciddi belirti vermez. Halsizlik, çabuk yorulma ve enerji kaybı, konsantrasyon bozukluğu, iştahsızlık, uyku bozuklukları, geceleri kas krampları, ayak ve bacakta şişlik olması, özellikle sabahları göz çevresinde şişlik olması, ciltte kuruluk ve kaşıntı, geceleri daha sık idrar çıkma belirtilerinden biri veya birkaçına sahip olan kişilerde kronik böbrek hastalığı ya da yetmezliği olabileceği akla gelmeli. Gerekli testler yapılmalı."
KADINLARDA DAHA FAZLA
Prof. Dr. Süleymanlar, kronik böbrek hastalığının ülkemizde kadınlarda, yaşlılarda, Marmara ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ayrıca kırsal bölgelerde yaşayanlarda daha sık görüldüğünü belirtti. Türkiye'de son dönemde böbrek yetmezliğine yol açan ilk iki nedenin şeker hastalığı ve tansiyon yüksekliği olduğunu aktaran Prof. Dr. Süleymanlar, çocuklarda ise böbrek yetmezliğine neden olan en önemli etkenin reflü, tekrarlayan idrar yolu infeksiyonları ve kronik böbrek iltihabı hastalığı olduğunu dile getirdi.
10 KİŞİDEN BİRİNDE
Dünyada her 10 yetişkinin 1'inde değişik derecelerde kronik böbrek hastalığı olduğunu aktaran Prof. Dr. Süleymanlar, Türkiye'deki yetişkin popülasyonun yüzde 15.7'sinde bu hastalığın bulunduğunu kaydetti. Bu hastalığın sonuçlarından birinin kalp ve damar hastalığına bağlı erken ölüm olduğunu belirten Prof. Dr. Süleymanlar, "Sağlıklı görünen, ancak kronik böbrek hastalığı bulunan bireylerde koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği, ritim bozukluğu nedeniyle erken ölüm riski 10 kat daha artmaktadır. Türkiye'de 7.5 milyon insan kronik böbrek hastası" diye konuştu.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)