Böbrek yetmezliği, böbreğin zamanla çürüyüp işlevini kaybetmeye başlaması durumudur ve böbrek yetmezliği vücutta zehirli maddelerin birikmesine sebep olmaktadır. Potasyum, fosfat ve sodyum gibi maddeler böbrek yetmezliğinde parçalanıp dışarı atılamadığı için tüketilmesi hastalar için oldukça zararlıdır.
Böbrek yetmezliğinde tüketilmemesi gereken besinler
Sebze ve meyve çeşitleri yüksek miktarda potasyum içermektedir. Özellikle ıspanak, marul, muz avokado, kayısı yüksek potasyum sebebiyle böbrek yetmezliğinde kesinlikle tüketilmemelidir. İşlenmiş gıdalar, sofra tuzu(sodyum klorür), cips, kuruyemiş de böbrek yetmezliği olan hastalar için tüketilmemesi gereken besinler arasındadır. Ayrıca salamura yiyecekler (turşu, zeytin vb.) yüksek miktarda tuz içerdiği için sodyum miktarı çok yüksektir ve tüketilmemesi gerekir. Baklagiller, tahıllar, süt ve süt ürünleri de fosfat açısından zengin kabul edilmektedir, bu yüzden uzak durulması gereken besinler arasındadır.Ayrıca üre üretimini arttırdığı için protein açısından yüksek besinler tüketilmesi de böbrek yetmezliği yaşayan hastalar için kesinlikle yanlış olur. Böbrek yetmezliğinde üretilen üre de vücuttan atılamaz ve kana karışır, bu da ilerleyen süreçte çok ciddi kalp ve damar rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Protein miktarı yüksek ürünler olarak et, tavuk, süt ve süt ürünleri, balık, yumurta, mercimek gibi gıdaları örnek gösterebiliriz.
Böbrek yetmezliğinde tüketilebilecek besinler
Böbrek yetmezliği olan hastalar için elma, yaban mersini, böğürtlen, lahana ve havuç önerilen besinler arasındadır. Meyve ve sebzelerin çoğu sodyum açısından fakirdir, lakin çoğu da potasyum içerdiği için böbrek yetmezliği yaşayan kişilerin buna dikkat ederek meyve ve sebze tüketmeleri gerekir. Bunlar yerine de pirinç sütü ve badem sütü gibi bitkisel sütler tüketilebilir. Beyaz un mamülleri tüketilebilecek besinler arasındadır. Protein, fosfat, sodyum ve potasyum içeren besinleri hiç tüketmemek yerine doktorlarının izin verdiği ölçüde az miktarda alabilirler.
Diyaliz tedavisi gören bir hasta için günlük beslenme listesi örneği şu şekildedir:
Kahvaltı;
Beyaz tuzsuz ekmek türleri (3 ince dilim)
Elma suyu
Havuç
Tuzsuz beyaz peynir (30 gr)
2 tatlı kaşığı bal
Öğle;
1 köfte ya da aynı boyutta et
1 su bardağı kadar yoğurt
4 yemek kaşığı pirinç pilavı
Akşam;
4 yemek kaşığı susuz ve tuzsuz sebze yemeği (lahana yemeği olabilir)
1 kase beyaz un çorbası
4 yemek kaşığı makarna
Şeklinde örnekleyebiliriz. Diyaliz tedavisi görenler için tedavileri sürecinde doktorları tarafından da bir liste verilmektedir ve bu listeye uymaları çok önemlidir. Tedavinin ağırlığına göre günlük protein miktarı artmaktadır ya da azalmaktadır. Eğer hemodiyaliz tedavisi görüyorsanız hiçbir örnek listeyi bile doktorunuza danışmadan uygulamamalısınız.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |