Her tür yaşam alanında soğukla ve sıcakla mücadele etmek için tercih edilebilecek etkili ve ekonomik yöntemlerin başında mantolama gelir. Mantolama filesi ve beyaz file gibi işlevsel ürünleriyle sektörünün önde gelen isimlerinden olan Sıva Filesi ile iletişime geçebilir, siz de yapılarınızın daha korunaklı bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Yapılara yönelik izolasyon çalışmalarında farklı yöntemler kullanılmakta olup bunlar arasında en çok tercih edilenlerden biri mantolamadır. Mantolama ısı köprüleri oluşmasını önlemeye ve yalıtım sürekliliğini sağlamaya yardımcı olur. Diğer yandan mantolama uygulamalarının başarılı olması konusunda en önemli faktörlerden biri, kullanılan izolasyon filesi modellerinin kalitesi ve sahip olduğu özelliklerdir. Yalıtım uygulamalarından fayda sağlanması durumunda harcanan paranın ve zamanın boşa gitmesi önlenebilir. Tüm bu faydaları sağlamak için yapılması gereken kalite odaklı bir yaklaşım benimsenmesidir.
Mantolama Filesi Nedir? Neden Kullanılır?
2.5 x 2.5 gözenek ağırlığı bulunan sıva fileleri, izolasyon filesi olarak adlandırılmakta olup yüksek alkali dayanımıyla dikkat çeken fiber cam elyafı iplik haline getirme, ardından dokuma ve tutkal reçineyle kaplayıp renklendirme yoluyla elde edilen bir taşıyıcı donatı malzemesi olarak tanımlanabilir. Zemin ve tavan yalıtımı uygulamalarında kullanılan sıva filesi, sıcak ve soğuk iklim şartlarına karşı koruma sağlar. Bu kapsamda izolasyon uygulamalarında donatı taşıyıcı malzemesi olarak kullanıma uygundur.
Sıva filesi modelleri sahip oldukları avantajlı özellikler sayesinde yapılarda ısı yalıtımı uygulamaları sırasında sıvı taşıyıcı donatısı olarak kullanılmaktadır. Alkali içeren sıvı harçlarının yer aldığı yüzeylerde izolasyon amacıyla kullanılacak olan sıva fileleri, sıvanın içindeki alkaliye dayanıklı olma özelliğine sahiptir. Bu aşamada, izolasyon filelerinin yüksek mukavemetli saf camdan üretilmiş olmasına özen gösterilmelidir.
İzolasyon filesi sürme tip yalıtım uygulamalarında, mermer, sıva, cam mozaik, epoksi ve benzer kaplama uygulamalarında kullanıma uygun malzemeler olarak öne çıkar. İzolasyon fileleri yüksek alkali dayanımlı olarak üretilmekte olup esnek yapılarıyla kullanım kolaylığı sağlar. Buna bağlı olarak zaman içinde formlarını kaybetmeme konusundaki avantajlarıyla öne çıkarlar. Bunun yanı sıra mantolama filesi doğru tekniklerle uygulandığında uygulama yüzeyinde çatlak ya da gerilme gibi deformasyonları önlemektedir.
Isı yalıtımı diğer bir deyişle mantolama uygulamalarında kullanılacak olan sıva filesi yani mantolama filesi yüksek alkali içeren çimento esaslı sıvalara, buna bağlı olarak alkaliye dayanıklılık göstermesi için yüksek mukavemete sahip saf cam elyaftan üretilmiş olmalıdır. Diğer yandan yalıtım filesinin yeterli miktarda aprelenmiş olması önemlidir. Bu standartları sağlamayan yalıtım filesi modelleri kullanıldığında yalıtım fileleri sıvasın içindeki alkalinin etkisiyle bina ömrüne oranla çok kısa sayılabilecek bir süre içinde eriyip yok olma riskine neden olurlar.
Derz Bandı Neden Kullanılır?
Yapılarda kullanımı sıklıkla karşımıza çıkan malzemelerden bir diğeri alçıpan derz bandıdır. Alçıpan derz bandı, derzlerin arasında oluşan boşlukları mükemmel bir şekilde kapatır. Diğer yandan alçıpan derz bandının sadece çatlama sonrası meydana gelen deformasyonu kapatmak için kullanılması söz konusu değildir. Bunun yanı sıra diğer yüzey bozulmalarını önlemek için de alçıpan derz bandı kullanımı gündeme gelebilir.
Bu doğrultuda alçıpan derz bandı modellerini, iç dekorasyon sistemlerinin uygulandığı her alanda kullanmak mümkündür. Dekorasyon oluşturulurken kullanılmakta olan sıva, alçı ve diğer benzer kimyasallara karşı yüksek direnç gösteren alçıpan derz bandı kendiliğinden yapışkanlıdır. Bu nedenle uygulama sırasında ekstra yapışkan kullanımına ihtiyaç duyulmaz. Bu aynı zamanda uygulama sırasında kullanıcıların zamandan tasarruf etmesini de sağlar.
Su geçirmez derz bandı modelleri alçı levha derzlerinde, duvar ve asma tavan sistemlerinde kullanılabilir. Alçı levhaların ek yerlerinde çatlakları önler ve yüzeyin yekpare çalışmasına katkıda bulunur. Su geçirmez özelliğe sahip derz bantları, derzlerin arasındaki boşluklar konusunda işlevsel çözümler olarak öne çıkar. Bunun doğal bir sonucu olarak, alçıpan veya alçı levha uygulamalarında levhaların birleşim yerlerinde zaman içerisinde ortaya çıkması olası çatlakların ve yüzeysel bozulmaların önlenmesi için su geçirmez derz bantları kullanılması mümkündür.
Yapışkanlı derz bandı modelleri kullanılmadan önce ilk yapılması gereken; uygulama alanını yağ, kir, toz ve benzer kalıntılardan arındırmaktır. Yeterli ölçüde temizlik yapıldığında derz bandı kullanımından optimum fayda sağlanabilir. Uygulama sırasında alçı levhanın derz bölgesini ortalamasına ve derz dolgu öncesinde yapışkanlı tarafı yapıştırmaya dikkat etmek gerekir. Alçı levhanın derz bölgesine ortalanarak yerleştirilmesi ve baskı yapılarak iyice yapıştırılması durumunda daha iyi sonuçlar elde edilebilir.
Ayrıca derz bandını yapıştırırken yapışma noktaları üst üste getirilmediğinde daha pürüzsüz bir yüzeye ve doğru kullanım imkanına sahip olmak mümkündür. Derz bandı kullanıldıktan sonra artan kısmı, ısı kaynağından uzak ve korunaklı aynı zamanda ıslanmayacağı bir alanda bulundurmak gerekir. Bu sayede derz bandı kullanımına yeniden ihtiyaç duyulduğunda derz bandı yüksek performans sergileyecek bir çözüm olarak kullanılabilir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |