Bu nedenle ‘Tıbbi cihaz tercih ederken nelere dikkat edilmelidir?’ sorusunun cevabı tıbbi cihaz kullanan herkes tarafından bilinmelidir. Bireylerin daha bilinçli bir şekilde tıbbi cihazları tercih etmesi adına deremedikal.com kurucusu Fatih Sercan Dere tıbbi cihazları tercih ederken dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı:
Teknik düzenlemeye uygun ürünler tercih edilmelidir
Tıbbi cihaz tercih etmenin oldukça hassas bir konu olduğuna vurgu yapan Dere Medikal kurucusu Dere, ‘Bireyler tıbbi cihaz satın alırken cihazın üretimi, ithalatı ve belgelendirme süreçlerinde resmi kuruluşlardan alması gereken sertifikalara sahip olması gerekiyor. Bununla birlikte bireylerin satın alacakları tıbbi cihazların garanti belgelerinin mutlaka Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı’nca onaylı olması gerekmektedir. Bu teknik düzenlemeler dışında kalan tıbbi cihazlar bireyler tarafından tercih edilmemelidir’ dedi.
Güvenilirlik tıbbi cihaz seçiminde oldukça önemlidir
Günümüzde sahte belgeler ile sağlığa ciddi zararlar verebilecek tıbbi cihazların piyasada var olduğunu bildiren Fatih Sercan Dere, ‘Güvenilirlik her şeyde önemlidir. Ama bu önem tıbbi cihaz seçiminde daha da fazla artmaktadır. Bu nedenle tıbbi cihaz satın alırken yarardan çok zarar görmemek adına tıbbi cihazlar ruhsatlandırılmış tıbbi cihaz satış merkezlerinden, eczanelerden veya ürünün resmi internet satış bayilerinden satın alınmalıdır. Üzerinde CE işareti bulunan tıbbi cihazlar asgari güvenlik gereklerini karşılamış demektir. Bu nedenle tıbbi cihaz satın alırken üzerinde CE simgesi olduğuna dikkat edilmelidir’ dedi.
Paketi açılmış, sterilizasyonu bozulmuş ürünler tercih edilmemelidir
Deremedikal kurucusu aynı gıda ürünleri gibi tıbbi ürünlerin de paketi açılmış, sterilizasyonu bozulmuş olanlarından uzak durulması gerektiğini belirterek sözlerine şunları da ekledi: ‘ Tıbbi ürünlerde sterilizasyon hayati önem taşır. Bu nedenle sterilizasyonundan en ufak şüphe duyulan ürünler satın alınmamalıdır. Özellikle de Enjektör gibi deri ile direkt temas halinde olan ürünlerin paketi açılmışsa kullanılmamalıdır. Batikon, oksijenli su gibi sterilizasyonda kullanılan tıbbi ürünlerin hava almaması, raf ömrünün dolmamış olması oldukça önemlidir. Raf ömrü dolan veya dolmaya yakın olan ürünler de bireyler tarafından satın alınmamalıdır’ dedi.
Burun aspiratörü gibi tıbbi cihazlar kişiye özel kullanılmalıdır
Kişiye özel kullanımın bir hijyen gereği olduğunu belirten Fatih Sercan Dere, ‘Elektrikli burun aspiratörü gibi ürünler kişiye özel başlıklar ile kullanılmalıdır. Bunun haricinde tek başlıkla birden fazla kişinin ürünü kullanması olası mikrop ve bakteri üretimine ve hastalıkların kolayca geçmesine olanak tanıyacağı için bireylere faydadan çok zarar verebilir. Bu nedenle satın alınan tıbbi cihaz birden fazla kişi tarafından kullanılacak ise kişisel kullanım gerektiren ürünlerde yedek başlık vb. ekipmanlar da alınmalıdır. Böylece kişisel hijyenin korunması sağlanır’ dedi.
61saat.com
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |