Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Erkan Yardımcı, Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş. ile distribütörlerinin 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik soruşturmaya ilişkin nihai kurul kararını, kurumun toplantı salonunda açıkladı.
Yardımcı, Efes Pazarlama’nın ve distribütörlerinin satış noktalarına mal vermek için noktalardan sadece Efes marka bira satmasını talep ettiği ve/veya rakip ürün satan noktaların faaliyetlerini çeşitli uygulamalarla zorlaştırdığı iddiaları üzerine, Rekabet Kurulunun 1 Temmuz 2011 tarihli kararıyla Rekabet Kanunu’nun ihlal edilip edilmediğinin ve 22 Nisan 2005 tarihli kurul kararına uyulup uyulmadığının tespiti için soruşturma açıldığını hatırlattı.
Yardımcı’nın açıkladığı 13 Temmuz 2011 tarihli Kurul toplantısında alınan nihai karara göre, soruşturma sonucunda Efes’in 22 Nisan 2005 tarihli kararı (Efes’in tek satıcılık ’münhasırlık’ sözleşmeleri ve uygulamalarını yasaklayan Rekabet Kurulu kararı) ile yasaklanan nitelikte, nihai satış noktalarına rekabet etmeme yükümlülüğü getirilmesine yönelik uygulamalar içerisinde bulunduğu ve bu suretle Kanunu ihlal ettiği oybirliği ile kararlaştırıldı.
Bu nedenle, 4054 sayılı Kanunun ilgili maddeleri ile "Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik"in ilgili maddesinin hükümleri uyarınca, Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş’ye 2010 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirinin takdiren yüzde 0,3’ü (binde üç) oranında olmak üzere 8 milyon 85 bin 929,62 TL idari para cezası verilmesine Kurul Üyesi Reşit Gürpınar’ın farklı gerekçesi ve oybirliği ile karar verildi.
Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Erkan Yardımcı, satış noktaları ile imzalanan "satış sözleşmesi"nde bir maddenin sözleşmeden çıkarılmasına, bir başka maddenin de "noktalara verilen katkının rakip ürünlerin noktada satılmasıyla bağlantılı olmadığının açıkça anlaşılmasını sağlayacak şekilde" düzenlenmesine, Danıştay yolu açık olmak üzere karar verildiğini sözlerine ekledi.
"BÜTÜN YASAL HAKLAR DEĞERLENDİRİLECEK"
Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi A.Ş, Rekabet Kurulunun şirketin yüzde 100 iştiraki Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş’ye idari para cezası verilmesine ilişkin kararıyla ilgili bütün yasal hakların değerlendirileceğini bildirdi.
Anadolu Efes’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, Rekabet Kurulunun soruşturma sonucuna ilişkin bilgi verildi.
Açıklamada şöyle denildi: "16 Temmuz 2010 tarihli özel durum açıklamamızda belirttiğimiz üzere Rekabet Kurulu tarafından, şirketimizin yüzde 100 oranında iştiraki Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş. hakkında münhasırlık anlaşmaları konusunda tanınan muafiyetin kaldırılmasını öngören 05-27/317-80 sayılı karara uyup uymadığının tespit edilmesine ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediğine yönelik olarak soruşturma açılmasına karar verilmişti.
Bu soruşturmanın sonucunda, Rekabet Kurulunca Efes Pazarlama’ya, Danıştay nezdinde, Rekabet Kurulu kararının iptaline dair dava açma hakkı saklı olmak üzere, net satış gelirinin yüzde 0,3’üne karşılık gelen 8 milyon 85 bin 929,62 lira tutarında idari para cezası verildiğine ilişkin karar, Rekabet Kurulu tarafından bugün açıklanmıştır. Söz konusu karar ile ilgili olarak bütün yasal haklarımız değerlendirilecek olup, bu duyuruda açıklanan içsel bilgilere ilişkin değişikliklerin ortaya çıkması halinde Seri:VIII, No:54 sayılı Tebliğ uyarınca şirketimiz tarafından gerekli özel durum açıklamaları usulüne uygun şekilde yapılacaktır."