İngiltere'de büyüyüp eğitimini orada tamamlayan ve South Wales Üniversitesi'nde görev yapan Uğur Öngün, Aksaray'daki çiftçi olan babası Aydın ile Annesi Eşe Öngün'ün, yetiştirdikleri sarımsakların ihracatını gerçekleştiriyor. 5 dekarlık arazide 10 yıldır sarımsak ürettiklerini ifade eden Öngün, ailesinin yetiştirdiği sarımsakları satmakta güçlük çekmesi üzerine ihracat için araştırma yaptığını belirtti. Bunun üzerine 2017 yılında ilk ihracatlarını Rusya'ya gerçekleştirdiklerini belirten Öngün, şu an Rusya, Almanya ve İran'a satış yaptıklarını söyledi.
Kendi tarlası dışında başka çiftçilerden de sarımsak alıp ihracat yaptığını ifade eden Öngün, şöyle konuştu:
''Bu konuda pazar sıkıntısı yaşandığını gördüm. Bunun için yurt dışında bir pazar araştırması yaptık. Bu pazarı da Rusya’da buldum. İlk olarak 2017 yılında Türkiye’de bir ilki yaparak Rusya’ya sarımsak ihracatı yaptık. Şu an da Rusya’dan sonra İran ve Almanya’dan da talepler gelmeye başladı. Bu yıl yaklaşık 160 ton sarımsak ürettik. Ürettiğimiz ürünün büyük bir kısmını yurt dışına gönderdik. İhracata uymayan sarımsakları da iç pazarda sattık. Rusya 2017 yılında talepte bulunduğunda sarımsakla alakalı bize çok şey öğrettiler. Volkanik bir bölgede olduğumuzdan dolayı bölgemizin sarımsağının aroması daha yüksek.''
Rusya'ya ihraç ettiği sarımsağın ilaç fabrikasında antibiyotikte kullanıldığını hatırlatan Öngün, ''3 yılda Rusya’ya 300 tonun üzerinde sarımsak gönderdik. Bu sarımsağı hiçbir yerden destek almadan gönderdik. Bu rakamı bin tona çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
3 yılda yaklaşık 700 bin dolar katma değer sağladıklarını ifade eden Öngün, ''Kendi köyümde ve civar köylerde üretilen sarımsaklardan kaliteye uygun olanlarını, alıp yurt dışına gönderiyoruz. Biz aracı kurum olmadan direkt gönderiyoruz. Bu sebeple kar oranımızda yüksek oluyor. Biz de bu şekilde diğer üreticilere biraz yüksek seviyede ödeme yapıyoruz. Sarımsağın eylül ve ekim aylarında ekimini yapıp, haziran ayında hasadını yapıyoruz. Bir veya iki sulamayla kendini kurtarıyor. Bir pancar gibi veya ay çekirdeği gibi fazla su istemiyor. Düzenli bakıldığında çitçileri mağdur etmiyor. Bir de ektiğimiz arazilerde ikinci ürün olarak karpuz ve mısır da yetiştirebiliyoruz. Sarımsak kaldırıldıktan sonra toprakta bıraktığı azot miktarı yüksek olduğu için ikinci ekilen ürünü de çok güzel şekilde besliyor'' diye konuştu.
Erkan ALTUNTAŞ/AKSARAY,(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |