Türkiye genelinde 2002'den bu yana 85 bin mermer ve taş ocağı ruhsatı alınırken, doğal yaşamın olumsuz etkilendiği yerlerden Antalya'da verilen ruhsat sayısı 3 bin 627. Torosların birçok bölgesinde dilim dilim kesilen dağlarda binlerce ağaç yok oluyor. Beydağları ise mermer ve taş ocakları nedeniyle gün geçtikçe hızla erimeye devam ediyor.
Çakırlar bölgesinde yerleşim merkezleri yakınındaki iki ocağın kapatılması için, 12 muhtarın öncülüğünde Konyaaltı Kaymakamlığı'ndan Cumhurbaşkanlığı'na kadar çeşitli makamlara başvuru yapıldı. Bölgedeki köylüler 1000'i aşkın imzayla, binlerce ağacın yok edildiği, dağın bitirildiği, 24 saat dinamit patlamaları nedeniyle gürültü kirliliği oluştuğu, toz kirliliği yüzünden bölgedeki tarımsal ve eko turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilendiği ve en önemlisi çok ciddi bir doğa katliamı yaşandığı gerekçesiyle iki ocağın derhal kapatılmasını talep etti.
HEMEN KAPATILMASI TALEBİ
Yıllardır tüm makamlara buradaki doğa katliamını durdurabilmek için başvurduklarını, ancak sonuç alamadıklarını dile getiren Çakırlar Mahallesi Muhtarı Ayhan Üzüm, "Onbinlerce çam ağacı kesildi. Hurma, Çakırlar, Hacısekiler, Akdamlar gibi bölgedeki birçok yerleşim merkezinin ortasında bulunan bu ocaklarda 24 saat faaliyet sürüyor ve dinamit patlatılıyor. Hem gürültü hem de bu patlamalar nedeniyle çatlak oluşmayan ev kalmadı" dedi. Üzüm, bölgeden 12 muhtarın ve yöre sakinlerinin bu taşocaklarının hemen kapatılmasını talep ettiklerini söyledi. İki ocağın önünden geçen Boğaçay'ın yatağının da ocakların çöp ve pasa atıklarıyla doldurulduğu belirtildi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)