Uyarılarını 'uyuşturucu ve alkol kullanımı', 'yorgun sürücünün yapması gerekenler' ve 'cep telefonu kullanımı' ana başlıkları halinde yayınlayan Antalya Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, aykırı durumların sakıncaları hakkında detaylı bilgiler verdi. Alkol, narkotik maddeler ve diğer uyuşturucu ve ilaçların beden fonksiyonlarını kimyasal olarak etkilediğine işaret edilen açıklamada sürücünün doğru düşünme ve karar vermesinin, intikal ve tepki süresinin uzamasının, reflekslerinin yavaşlamasının ve emniyetli araç kullanma yeteneğinin zayıflamasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekildi.
Ayrıca alkol alarak yola çıkan sürücülerin sıklıkla yoldan çıkma, karşı şeride geçme, arkadan çarpma, sollama sırasında ve geçiş hakkını ihlal ederek kazaya sebebiyet verdiği ifade edildi.
Trafik yetkilileri, 0.50 promil ve üzerinde alkol alan sürücüler için "Hızlı bir şekilde kendisini ve çevresini uygun şekilde anlaması ve değerlendirmesi azalır, kendi varlığına ya da başkalarına yönelen tehlikeleri önceden sezemez, tehlike altında geç reaksiyon verir" uyarısında bulundu.
Yetkililer, alkolün etkisi ile baş etmeye ilişkin yanlış inançlar konusunda, "Kahve içersem alkolün etkisi geçer", "Yüzümü yıkarsam ayılırım", "Dans eder terlersem kendime gelirim" şeklindeki düşüncelerin de gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
YORGUNLUK VE UYKUSUZLUK
Emniyetin açıklamasında çok kişi alkollü araç kullanmanın tehlikelerinin bilincinde olduğu ancak yorgunluk ve uykusuz araç kullanımının da en az alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli olduğu ifade edildi. Yorgunluk ve uykusuzluğun sürücüler tarafından en önemli kaza nedenlerinden biri olduğu gerçeğinden yeterince bilinmediği ifade edilen uyarıda yorgunluk ve uykusuzluğun basit işaretleri olarak, gözlerin karıncalanması, ensede gerginlik, sırt ağrıları, esneme, başı dik tutmakta güçlük çekilmesi, gözleri belirli bir noktaya odaklamakta güçlük çekilmesi, trafik işaretlerinin atlanması ya da hatırlanmaması gösterildi.
CEP TELEFONU KULLANIMI
Açıklamanın 3'üncü bölümünde ise cep telefonu kullanımına yer verildi. Uyarıda deneyimlere göre sürüş sırasında cep telefonu kullanımının kaza yapma riskini büyük ölçüde artırdığı yönünde kuvvetli bulgular olduğu, cep telefonu kullanımının hemen her zaman potansiyel olarak sürücünün ciddi ya da ölümcül olabilecek bir duruma tepki verme kabiliyetini azalttığına dikkat çekildi.
DHA-Antalya - Ömer ERDEM