Karayolları üzerinde trafik güvenliğini sağlayan trafik işaret levhalarının tahrip edilmesinin maliyeti her yıl artıyor. Hurda değeri taşıması nedeniyle hırsızların iştahını kabartan levhaların birçoğu her yıl yenileniyor. Bilinçsiz kişiler tarafından kırılan, kurşunlanan ve tahrip edilen trafik işaret levhalarının Türkiye'de yıllık maliyeti 30 milyon lira. Karayollarında yaşanan bu olumsuzluklar ekonomik olarak ciddi kayba neden olurken, trafik kazası riskini de artırıyor.
Her yıl sadece Antalya Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğü sınırları dahilinde bulunan Isparta, Burdur, Afyon ve Muğla, Devlet Yolları üzerinde bulunan bilgi grubu levhalarına, magandalar tarafından verilen zarar 2.5 milyon lirayı aşıyor. Bölge müdürlüğünün sorumluluk alanından 3 bin 431 kilometre karayolu bulunuyor. Bu yolların üzerinde ise yaklaşık 60 bin trafik işaret levhası ile 20 bin metrekare bilgi tabelası bulunuyor. Yıllık yaklaşık 15 bin trafik işaret levhası magandaların verdiği zarar nedeniyle yenileniyor. Ortalama 150 lira olan bu levhaların devlete yıllık maliyeti 2 milyon 250 bin lira. Yine Antalya Karayolları Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan bilgi tabelalarının yaklaşık 8 bin metrekaresi, altından geçmeye çalışan yüklü kamyon ya da traktörler nedeniyle zarar görüyor. Bilinçsiz sürücülerin verdiği zarar ise 2 milyon lirayı aşıyor. Trafik levhalarının değiştirilme nedenleri arasında insan unsuru yüzde 80'i bulurken, levhaların yüzde 15'lik kısmı kullanım ömrünü tamamladığı, yüzde 5'i ise heyelan, toprak kayması, sel, deprem gibi doğal afetler yüzünden zarar görüyor.
'KURŞUNLAR CANIMIZA VE CEBİMİZE SIKILIYOR'
Tabelaların kurşunlanmasına tepki gösteren sürücüler, yetkililerin önlem almasını istedi. Antalya'nın Akseki İlçesi'nde yol kenarındaki tabelaların magandaların hedef tahtası haline geldiğini kaydeden sürücü Ali Çoban, "Trafik levhalarına zarar vererek hem trafiği tehlikeye düşürüyorlar hem de milli serveti heba ediyorlar. Bir 'dur' tabelasının üzerinde 42 kurşun izi saydım. Diğerlerinin de durumu farklı değil. Aslında kurşunlar levhalara değil, canımıza ve cebimize sıkılıyor" dedi.
Adem ÇETİN/AKSEKİ (Antalya), (DHA)