Alanya Belediyesi, ilçede israfın önlenmesi amacıyla 'Bayat Ekmeği Değerlendir, Sofranı Bereketlendir' adlı proje başlattı. Proje kapsamında aşçıbaşı Mesut Erdana, bayat ekmeklerden peynirli çıtır köfte, ekmek köftesi, ekmek mantısı, yalancı paça, pizza çeşitleri, ekmek oğması, kalacuş, papara, tiritle ekmekli puding, cevizli bayat ekmek tatlısı gibi 33 çeşit yemek ve tatlı hazırladı. Erdana, yemeklerin her evde bulunan malzemelerden kolaylıkla yapılabileceğini ve damak tadına uygun olduğunu söyledi.
Bayat ekmeklerin kullanıldığı 33 çeşit yemek ve tatlı, 'Barcelona' adlı restoranda sergilendi.
Alanya Belediye Başkanı AK Parti'li Hasan Sipahioğlu, bayat ekmekten yapılan 33 çeşit yemeğin sergilendiği restoranı ziyaret ederek, bu projeyi aile bütçesine katkı sağlamak ve tasarruf kültürünü geliştirmek amacıyla başlattıklarını söyledi. Bayat ekmeklerin evlerde kadınlar tarafından değerlendirildiğini, ancak otel ve restoranlarda ciddi boyutta ekmek israfı olduğuna dikkati çeken Sipahioğlu, şöyle konuştu:
"Ekmeklerin bayatlaması, çöpe gitmesi gerektiği anlamına gelmez. Bayat ekmekten 33 çeşit yemek yapabiliyoruz. Yemek tarifinin yazıldığı ve projenin anlatıldığı broşürleri ilçedeki tüm evlere dağıtıyoruz. Gerek ev hanımları, gerekse mutfak kültürü olan beyler mutfaklarında uygun bir yerde bulundurarak, isteğine göre bu tariflerden yemek yapabilir. Biz israfı önleyip tasarruf kültürümüzle fakirleşmeyi engellemek istiyoruz. Ülke ekonomisini ve tasarruf kültürünü artırmayı hedefliyoruz."
Alanya Müftüsü Ahmet Hamdi Başpınar da dünyanın birçok yerinde açlıktan ölenler bulunduğuna dikkati çekerek, cuma hutbesinde projeyi duyurarak, ekmek israfının önüne geçilmesi için çağrıda bulanacaklarını söyledi.
Tüketici Hakları Derneği Alanya Şube Başkanı Cemal Şencan ise Türkiye'de günde 6 milyon ekmeğin çöpe atıldığını belirtti. Proje kapsamında hazırlanan afiş ve broşürler de ilçenin değişik yerlerine asıldı.