1960'lardan beri galerici, koleksiyoner ve sanat ve sanatçıların destekçisi Fransız Daniel Gervis'nin koleksiyonundan çıkan resimlerin, eşsiz bir provenansa sahip oldukları belirtiliyor.
Londra'daki Sotheby's müzayede evinde 7 Nisan 2011 tarihinde yapılacak olan müzayede de, Mübin Orhon'un özel bir koleksiyonda bulunan ve sanat piyasasında daha önce görülmemiş olan 4 resmi, Gervis 2 tarafından direk sanatçıdan satın alınıp, yaklaşık 50 yıl aynı koleksiyonda kaldı. 4 eserin 680.000 sterlin yani 1.760.787 TL alt değere sahip olduğu vurgulanıyor.
MUBİN'İN EN NADİR ESERLERİ SERGİLENECEK
Sotheby's Orta Dogu, Hindistan ve Türkiye Bölümü, Çagdas Türk Sanatı Müzayedesi Yönetmeni ve Sanat Uzmanı Elif Bayoglu, tuval üzerine yağlı boya resimlerin müzayede de satışa çıkmalarıyla ilgili şunları söyledi:
“Mübin'in Daniel Gervis koleksiyonundaki büyük, lirik soyut dışavurumcu resimleri sanatçının bütün eserleri arasındaki en nadir parçaları arasında sayılabilirler. Bu yönden Sotheby's olarak bu resimleri müzayedemizde sunmaktan büyük onur duyuyoruz. Gervis'nin eşsiz zevkine tanıklık eden bu resimler, içerik, dönem ve kalite olarak Sir Robert ve Lady Lisa Sainsbury'nin -Mübi 'in yakın arkadaşları ve koleksiyonerleri artık Norwich'teki Sainsbury Centre for Visual Arts'ta bulunan en değerli Mübin Orhon tablolarıyla karşılaştırılabilirler."
“MÜBİN ÇOK ZEKİYDİ"
Fransız ressam Daniel Gervis de, Mübin Orhon ile nasıl tanıstıgını ve bu resimleri neden satma kararı aldıgını şu sözlerle ifade etti:
“1960'ların başlarında, başka bir Türk ressam olan Fikret Mualla'yı görmek için Paris'teki 14. Arondisman'da bulunan Impasse du Rouet'ye gidiyordum. Birçok Türk ressamın orada stüdyosu vardı ve Mübin'inki de Mualla'nınkinin yakınlarındaydı. Böylece onunla ilk tanısma fırsatım oldu. Hemen yakın arkadas olduk. Mübin çok zekiydi ve büyüleyici bir karakteri vardı. 1962-1963'te Mübin'in stüdyosuna yaptıgım ilk ziyaretlerde resimlerini çok begenmistim ve ilk tablolarımı koleksiyonum için o zaman satın aldım. Yarım asıra yakın bu resimlerle yasama ayrıcalıgından sonra günümüzde Mübin'in eserlerine artan ilgiyi gördükten sonra, arkadasımının anısına bu önemli eserleri koleksiyonerlerin begenisine sunmaktan mutluluk duyuyorum."
MÜBİN ORHAN KİMDİR?
Mübin Orhon, (1924-1981) hem Türkiye'de hem de uluslararası sanat tarihinde dışavurumcu ressamlar arasında çok özel bir yere sahip. Türkiye'de siyasi bilimler okuduktan sonra, Londra'ya gitme planı yapan Mübin, 1948'de Paris'e kadar gitti. Université Panthéon-Sorbonne'da egitimine basladıktan kısa bir süre sonra kendisi gibi Paris'te yasayan ve sanatçı olan arkadası Selim Turan'ın da etkisiyle resme yöneldi. Mübin, en basta Paris olmak üzere Avrupa ve Amerika'da birçok sergiye katıldı. Bu süre boyunca Sotheby's müzayedesinde de eserleri bulunan birçok önemli Türk ressamla arkadaslık yapmakla birlikte, Jean-Michel Atlan ve Serge Poliakoff gibi uluslararası sanat alanında çok degerli yere sahip olan sanatçılarla da arkadaş oldu. Salon des Réalités Nouvelles ve Salon de Mai sergilerine katılmak üzere davetler alan Mübin, Lirik Soyut
Dışavurumculuk'un önde gelen ressamlarından biri. 1959'da gerçeklestirdigi sergilerin birinde Sir Robert ve Lady Lisa Sainsbury ile tanışma fırsatına erişen Mübin, çiftle kısa sürede yakın arkadaş oldu. Sainsbury çifti Mübin'in en degerli destekçilerinden biri olmakla birlikte sanatçının eserlerinden oluşan çok geniş bir 3 koleksiyona sahiplerdi. Mübin'in resimleri ilk defa 1962'te Türkiye'de sergilendi. 1964'te askerlik görevini yapmak üzere İstanbul'a giden Mübin, 1968'e kadar orada kaldıktan sonra Paris'e döndü. 1981 senesinde Paris'te yaşama veda etti.(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |