ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde, hükümet konağı koridorlarına güvenlik kamerası yerleştirilmesini insan hakkı ihlali gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na şikayet eden Saymanlık Müdür Yardımcısı Ünal Olcar'a kınama cezası verildi. Kaymakam Yusuf İzzet Karaman, 'kişilik haklarının ihlal edildiği' gerekçesiyle de Olcar hakkında 1000 liralık tazminat davası açtı.
Demre ilçesinde Eylül 2011'de vekaleten mal müdürlüğüne atanan Ünal Olcar, 2012'de Batı Antalya bölgesindeki turizm işletmelerine yönelik rutin vergi denetimini koordine etti. Demre'de 1 Ağustos 2012'de turizm işletmelerine yönelik vergi denetimlerini başlatan Olcar'ı odasına çağıran Kaymakam Yusuf İzzet Karaman'ın, “Görevini yapıyorsun ama ben sıkıntıya düşüyorum. Sen burada yıprandın, tayinini al git. Eğer gitmezsen nasılsa asil müdür değilsin, ben seni göndermek için elimden geleni yaparım" diyerek tehdit ettiği öne sürüldü. Denetimleri devam ettiren Ünal Olcar, Kaymakam Karaman'ın talebi üzerine Kırklareli'ne tayin edildi.
Mayıs 2013 ile Mart 2014 tarihleri arasında Kırklareli Defterdarlığı'nda muhasebe müdür yardımcısı olarak görev yapan Olcar, Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'ne açtığı iptal davasını kazanarak, geçen Nisan ayında Demre'ye döndü. Olcar, Saymanlık Müdür Yardımcısı olarak göreve başladı.
KAYMAKAMI ŞİKAYET ETTİ
Nisan ayı sonlarında kaymakamlık tarafından, mal müdürlüğünün de içinde bulunduğu hükümet konağındaki güvenlik kameralarına yönelik düzenleme yapıldı. Düzenleme sonrasında Olcar'ın görev yaptığı mal müdürlüğü koridorları ile erkek ve kadın tuvaletleri önüne de kameralar yerleştirildi. Olcar bunun üzerine İçişleri Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na, bu uygulamanın insan hakkı ihlali olduğu gerekçesiyle hak arama özgürlüğü kapsamında şikayette bulundu. Şikayeti inceleyen İçişleri Bakanlığı, ihlal olmadığı yönünde karar verdi.
Bu gelişme üzerine Kaymakam Yusuf İzzet Karaman, şikayetini bir üst kurum olan Antalya Valiliği'ni atlayıp İçişleri Bakanlığı'na yaptığı gerekçesiyle, devlet memuru kanununa aykırı davranıştan Olcar hakkında disiplin soruşturması başlattı. Soruşturma sonunda 'kınama' cezası verilen Olcar, Antalya Valiliği Disiplin Kurulu'na itiraz etti.
HEM TAZMİNAT HEM SUÇ DUYURUSU
Kaymakam Karaman, Olcar'ın İçişleri Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na yaptığı şikayette öne sürdüğü iddialara ilişkin de kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle geçen ekim ayında 1000 TL'lik manevi tazminat davası açtı. Kaymakam Karaman ayrıca, cumhuriyet savcılığına iftira ve hakaretten dolayı Olcar hakkında suç duyurusunda bulundu. Kaymakam Karaman, güvenlik kameralarıyla ilgili çarpıtma olduğunu belirterek, "Şahsımla ilgili delile dayanmayan, somut olmayan gerçek dışı beyanatlarda bulunduğu için dava açtım. Şahıs sorunlu. Zaten hakkında yürütülen birçok soruşturma var" dedi.
KAYMAKAM MESAİDE NARGİLE SEFASI YAPIYOR İDDİASI
Kaymakam Karaman'ın tazminat davası ve suç duyurusuna konu olan Ünal Olcar'ın İçişleri Bakanlığı'na yaptığı şikayetler ise şöyle:
"Tuvaletlerin gözetlenmesi ahlaki yönden sakıncalıdır. Hangi personelin günde kaç kez tuvalete gittiği ve ne kadar süreyle kayıt altına alındığına göre bu bilgiler nerede hangi amaçla kullanılacak? Özellikle kadın personelin tuvalete giriş çıkışlarının izlenerek kayıt altına alınması utanç verici bir durumdur, insan haklarına aykırıdır. Kaymakam Karaman, sabahları geç gelip haftada toplam 10 saat çalışmaktadır. Ayrıca mesai saatleri sırasında nargile sefası yapmaktadır."
Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA) -