488 dönümlük fabrika alanında 6 yıldır hukuki mücadele verdiklerini belirten Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, "Buraya ne otel, ne konut, ne de AVM yapılacak. Burada tek bir ağaç zarar gelmeyecek" dedi.
Tam adıyla Antalya İplikli ve Pamuklu Dokuma Fabrikası, 1950'li yıllarda Antalya ovasında pamuk üretiminin artması ve kentteki işsizliğe çözüm olması amacıyla ortaya çıktı. Oluşturulan müteşebbis heyeti, 700 kadar girişimciden 6 milyon TL sermaye toplamayı başardı, ancak toplam yatırımın yüzde 10'unu bile karşılamayınca dönemin İktisat ve Ticaret Bakanı Sıtkı Yırcalı'nın desteğiyle şirkete Sümerbank, Antbirlik ve diğer bazı bankalar da ortak edildi. 1 yıl süren şirketleşme aşamasından sonra 5 Ocak 1956'da Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes tarafından fabrikanın temeli atıldı. Antalya Milletvekili Burhanettin Onat'ın çabalarıyla makine ithalatı tamamlanabildi ve fabrika 1 Ekim 1961'de üretime başladı.
Cumhuriyetin ilk yıllarının mimari ve peyzaj anlayışını yansıtan ve Alman teknolojisiyle kurulan fabrikada, NATO ve Türk Silahlı Kuvvetleri için üniforma üretildi. Yarattığı istihdamla Dokuma Fabrikası, yanıbaşında bugün 45 binin üzerinde nüfusun yaşadığı 5 mahalleden oluşan Dokuma bölgesini yarattı. 1980'li yıllarda Antalya'da başlayan turizm yatırımlarıyla istihdam yön değiştirirken, artan göçle birlikte fabrika kent merkezinde kaldı. 42 yıl boyunca üç vardiya halinde 1400 işçiyi istihdam eden fabrikadaki makineler, 13 Ocak 2003 günü durdu.
TAHSİS İPTAL EDİLDİ
Kapatılan fabrika kamuoyu baskısıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca 'Kent Parkı ve İş Merkezi' yapılmak üzere Kepez Belediyesi'ne devredildi. Dönemin Ak Partili Belediye Başkanı ve son yerel seçimlerde CHP'den Kepez'e belediye başkan adayı olan Erdal Öner, fabrikanın kurulu olduğu 488 dönem alanı bir Hollanda firmasına 49 yıllığına tahsis etti.
Antalya'daki sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Dokuma Çalışma Grubu'nun 'Dokuma'ya Dokunma' adıyla başlattığı çalışma sonunda fabrikanın firmaya tahsisi iptal edildi. Sadece tahsisin iptal edilmesi sorunların çözümüne yeterli olmadı. Firma bu kez hem mahkemenin iptal kararı öncesi yaptığı hafriyatın hem de tahsisin iptal edilmesiyle uğradığı zararın tazmini için dava açtı.
OTEL, KONUT VE AVM OLMAYACAK
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, "Benden önceki belediye başkanının attığı hatalı bir adımın, bugüne kadar yansımaları devam ediyor. Dokuma alanında 5.5 yıldır kararlılıkla sürdürdüğümüz hukuk mücadelemizde, çok önemli aşamaları geride bıraktık" diye konuştu. 2012 yılındaki mahkeme kararıyla birlikte tahsisin iptali aşamasının tamamlandığını, bunun çok büyük bir hukuk zaferi olduğunu dile getiren Başkan Tütüncü, fabrika alanıyla ilgili devam eden hukuki süreçte, şeffaflık, katılımcılık ve ortak aklı kullanarak bölgenin geleceğine Antalyalıların karar vereceğini söyledi. Başkan Tütüncü şöyle konuştu:
"Dokuma'ya ne otel, ne residence konut ne de AVM yapılacak. Bunlardan hiçbiri olmayacak. Alanın iki tane bölümü var. Birinci bölüm eski fabrikanın yer aldığı bölge. Burayı, aslına uygun şekilde restore edip, tamamen halkımızın kullanabileceği bir proje yapmak istiyoruz. Bölgede halkın sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına cevap vereceğiz. Burada tek bir ağaca zarar gelmeyecek. Burada tek bir ağaç kesilmeyecek ya da taşınmayacaktır. Bunun da garantisini veriyorum."
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) -