Yaş meyve- sebze üretiminde dünya üçüncüsü olan Türkiye'nin, bu ürünlerin sadece yüzde 3'ünü ihraç edebildiğini kaydeden Başar Kelek, bunun nedeninin modern tarım uygulamalarından uzak üretimden kaynaklandığını söyledi. Avrupa ülkelerinde çiftçilerin 10 dönümden büyük alanlarda ve modern seralarda üretim yaptığını aktaran Başar Kelek, "Türkiye'de 507 bin dönümlük örtü altı üretimden sadece 7000 dönümünde modern sera kriterlerine uygun üretim yapılıyor" dedi.
10 MİLYON TON ÜRETİMİN 3 MİLYONU ÇÖPE
Avrupa'daki modern sera sahiplerinin genellikle farklı sektörlerde çalıştığına dikkati çeken Başkan Kelek, yaş meyve ve sebze sektörünün en önemli ihracat ürünü olan domatesin yıllık üretiminin 10 milyon ton olduğunu, küçük ölçekli basit seralarda üretilmesinden dolayı 3 milyon tonunun çöpe gittiğini açıkladı. Modern seralarda üretilen domateste ise üretimin yüzde 80'inin ihracata gittiğini belirten Kelek, kalan yüzde 20'nin de yüksek fiyatlarla iç piyasaya sürüldüğünü dile getirdi.
İHRACATÇI AĞIR CEZADA YARGILANIYOR
Türkiye'deki modern sera üretimi domates fiyatının Hollanda'daki fiyatı geçtiğini belirten Başar Kelek, küçük ölçekli seralardan toplanan domateslerin sadece birinde ilaç kalıntısı olduğunu ve ürünün kimden alındığının belirlenememesi nedeniyle birçok ihracatçının ağır cezalarda yargılandığını da kaydetti.
KÜÇÜK SERALARDA KALİTE SIKINTISI VAR
Başkan Kelek, basit serada üretilen domates veya diğer ürünlerin kalite bakımından da modern üretime göre çok düşük düzeyde olduğunu, bu yüzden pazar sıkıntısı yaşandığını söyledi. Kelek, "Türk çiftçisi modern ve daha büyük ölçekli seralarda üretim yaparsa kalite ve coğrafi konumu itibariyle Avrupa'nın en iyi ihracatçısı olabilir" diye konuştu.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)