Ani ısı değişimlerinde balık türlerinin olumsuz etkilenmemesi için 24 saat aktif olan bilgisayar sistemi, 34 tematik, 1 ana tank içerisinde sürekli gözlem halinde. Su analizi yapan otomasyon sistemi, aynı zamanda balıklar için çok önemli olan ısı kontrolünü sağlıyor.
85 milyon TL bütçeyle inşa edilen Antalya Akvaryum'da binlerce tür, on binlerce balık ve su altı canlısı yer alıyor. Arapsuyu Olbia Kanyonu'nda faaliyete geçen ve 15 bin metrekare kapalı alan olarak tasarlanan Antalya Akvaryum, 131 metre uzunluk ve 3 metre genişliğiyle Avrupa'nın en uzun akvaryum tünelini barındırıyor. Okyanuslar, denizler, nehirler, göller, zehirli türler ve denizanaları gibi 40 farklı temada akvaryum tankı yer alıyor.
Köpekbalığı, vatoz, pamuk gibi birçok balık türünü barındıran ve içerisinde 5 milyon litre su bulunan ana tank içerisinde su sıcaklığı gece gündüz 24 derecede sabit tutuluyor. Temalı akvaryumlarda yaşayan tropik balık akvaryumlarında ise ısı 26 ile 27 derece arasında değişiyor. Bazı tanklarda ise su sıcaklığı 18 derecede sabit. 1 ana tank ve 34 tematik tankı 24 saat gözetleyen bilgisayar sistemi, su sıcaklığını her 10 dakikada bir ölçüyor.
Akvaryum için ısının en önemli faktör olduğunu söyleyen Antalya Akvaryum Genel Müdürü Murat Selek, tesis bünyesinde 5 binin üzerinde tür, 25 binin üzerinde canlı yaşadığını belirtti. Balıklar için doğal ortamlar yaratıldığını vurgulayan Selek, "Tropik balıklar sıcak, kuzey balıkları ise soğuk suyu seviyor. Bizim burada görevimiz balıkları doğal ortamlarında yaşamalarını sağlamak. Bizim için en önemli unsur bilgisayar sistemimiz. 24 saat ana tankı ve tematik havuzları kontrol ediyor" dedi.
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)