Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
18 Haziran 2019 Salı - 16:40

Balıkesir mavi çiçeğini arıyor

BALIKESİR'de, 19 yıl önce tespit edilen 'Amsonia orientalis' isimli çiçek, yıllar içinde yok oldu.

Balıkesir mavi çiçeğini arıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Şu an sadece Prof. Dr. Gülendam Tümen'in 19 yıl önce diktiği üniversite bahçesinde bulunan antikanser ve antitümör özelliğe sahip mavi çiçeğin bulunması ve tekrar yayılması için akademisyenler 'Balıkesir mavi çiçeğini arıyor' sloganıyla çalışma başlattı.

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü akademisyenleri, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından belirlenen tehlike kategorilerine göre 'çok tehlikede (CR)' kategorisinde yer alan ve Türkiye'de de tükenmekte olan nadir bir tür için alarma geçti. Bilimsel adı 'Amsonia orientalis' olan ve halk arasında 'doğu razyası, mavi yıldız, mavi çiçek' olarak bilinen bitki, şu an sadece Balıkesir Üniversitesi bahçesinde bulunuyor. İçerdiği çeşitli alkaloitlerden dolayı antikanser ve antitümör özelliğe sahip bitkinin ilaç yapımında kullanılabilir içeriğe sahip olduğu belirtildi.

19 YIL ÖNCE ÜNİVERSİTE BAHÇESİNE DİKİLMİŞ

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen, 19 yıl önce Osman Yıldırım ile birlikte Paşaalanı mevkiindeki dere yataklarında bitkiyi bulduklarını söyledi. Bitkiden 20- 30 kök alarak üniversite bahçesine diktiklerini belirten Tümen, "Mavi çiçekten dönemin Fen Edebiyat Fakültesi, şu anki Eğitim Fakültesinin içinde olan binamızın yanına diktik ve bitki 19 yıldır orada yaşıyor. Ama Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ne, Orman Bakanlığı tarafından verilen Balıkesir ve Kütahya biyoçeşitlilik çalışmaları sırasında, bütün aramamıza rağmen 3 lokalitede bulunan bu bitkiyi bulamadık. Bitkinin doğada yok olduğunu düşünüyoruz. Hatta 19 yıl sonra Osman Yıldırım'da bizimle birlikte aradı. Bitki şu anda bizim ektiğimiz eski Fen Edebiyatın bahçesinde yaşıyor ve çiçek açma zamanı. Bizim Balıkesir halkından istediğimiz şu. Bu bitkiye bakıp acaba çevrelerinde başka bir lokalite de bulabilir miyiz. Çevrelerinde dikkatlerini çeker, mavi mavi açıyor, çok güzel bir görüntüsü var. O zaman yeniden doğada bulmuş olacağız çiçeği" dedi.

'ANTİKANSER VE ANTİTÜMÖR ÖZELLİĞE SAHİP'

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Satıl, bitkinin anavatanının Hindistan olduğunu söyledi. Çiçeğin, şu an sadece Türkiye ve Yunanistan'da bulunduğunu ifade eden Satıl, "O nedenle de nadir bitkilerden sayılıyorlar. Ancak yoğun şehirleşmelerden dolayı türlerin yayılış alanları yok edildi. Balıkesir'de tek bir lokalitede biz bu çiçeği Paşaalanı mevkii dere yatağında tespit etmiştik. Ancak orada yoğun bir şehirleşme ve dere yatağı ıslahı oldu. Dereler betonlaştırılınca türün doğal yayılış alanı ortadan kalktı. Balıkesir'de 2 yıl süren arazi çalışmaları neticesinde bu türü bulamadık, doğal bir habitatı yok. 19 yıl önce bölüm hocamız tarafından fakültenin bahçesine dikilen tür, şu an açtı. Bunların koruma altına alınması lazım. İki tür koruma var. Biri, in-situ dediğimiz türün yayılış alanında korunması. Türün yayılış alanı kayıp olduğu için bunu yapamıyoruz. Diğer koruma yöntemi ise ‘ex situ’ dediğimiz, türün yayılış alanı dışında, botanik bahçeler gibi yerlerde yapılan koruma çalışması. Şu an bu türün yaşam alanlarına uygun bir habitatda koruma altına alınması lazım. Dünya Koruma Birliği tarafından bu tür çok tehlikede, yani CR kategorisinde bulunmaktadır. Aynı zamanda bu bitkinin tıbbi önemi var. İçerdiği çeşitli alkaloitlerden dolayı antikanser ve antitümör özelliğe sahip tıbbi bir bitkidir. Yani bu amaçla ilaç yapımında kullanılabilir. Ayrıca gördüğünüz gibi mavi morumsu çiçeği ile de bir albenisi var. Bunun kültür formları batıda ve Amerika da park ve bahçelerde çiçekçilikte kullanıyor. Ülkemizde de çiçekçilerde kültür formlarını bulmamız mümkün."

BALIKESIR UNIVERSITESI BAHCESINE 19 YIL ONCE EKILEN  'AMSONIA ORIENTALIS' (MAVI CICEK, MAVI YIDIZ), DOGAL YASAM ORTAMINDA BULUNAMADI. BALIEKSIR UNIVERSITESI FEN EDEBIYAT FAKULTESI BIYOLOJI BOLUM BASKANI PROF. DR. GULENDAM TUMEN (FOTOGRAFTA SAGDA) VE PROF. DR. FATIH SATIL (FOTOGRAFTA SOLDA), 'BALIKESIR MAVI CICEGINI ARIYOR' SLOGANIYLA BASLTILAN ARAMA CALISMALARINDA, BU TURU GORENLERIN HABER VERMESINI ISTEDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN/BALIKESIR, DHA)

BALIKESIR UNIVERSITESI BAHCESINE 19 YIL ONCE EKILEN  'AMSONIA ORIENTALIS' (MAVI CICEK, MAVI YIDIZ), DOGAL YASAM ORTAMINDA BULUNAMADI. 'BALIKESIR MAVI CICEGINI ARIYOR' SLOGANIYLA BASLTILAN ARAMA CALISMALARINDA, BU TURU GORENLERIN HABER VERMESI ISTENDI. PROF. DR. FATIH SATIL (FOTOGRAFTA),  'AMSONIA ORIENTALIS'IN ANTIKANSER VE ANTITUMOR OZELLIKLERININ BULUNDUGUNU BELIRTTI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN/BALIKESIR, DHA)

BALIKESIR UNIVERSITESI BAHCESINE 19 YIL ONCE EKILEN  'AMSONIA ORIENTALIS' (MAVI CICEK, MAVI YILDIZ), DOGAL YASAM ORTAMINDA BULUNAMADI. 'BALIKESIR MAVI CICEGINI ARIYOR' SLOGANIYLA BASLATILAN ARAMA CALISMALARINDA, BU TURU GORENLERIN HABER VERMESI ISTENDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN/BALIKESIR, DHA)

BALIKESIR UNIVERSITESI BAHCESINE 19 YIL ONCE EKILEN  'AMSONIA ORIENTALIS' (MAVI CICEK, MAVI YIDIZ), DOGAL YASAM ORTAMINDA BULUNAMADI. 'BALIKESIR MAVI CICEGINI ARIYOR' SLOGANIYLA BASLTILAN ARAMA CALISMALARINDA, BU TURU GORENLERIN HABER VERMESI ISTENDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN/BALIKESIR, DHA)

Fatih Emrah ERDOĞAN/BALIKESİR, (DHA)

Etiketler:
 
Antalya'da Almanları dolandıran çeteye operasyon
 
Salda Gölü'ndeki gölet projesine mahkemeden iptal kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Uzay yürüyüşü' aleti, İlayda'nın parmağını ezdi
TOKAT'ta spor parkında binmek istediği 'Uzay Yürüyüşü' aletinin üzerine ...
Bolu'da otomobil dereye uçtu: 3 ölü
BOLU'nun Gerede ilçesinde, D-100 karayolunda gece saatlerinde dereye uçan ...
Yıldırım düştü, 3 inek telef oldu
BOLU'nun Mengen ilçesi Demirciler köyünde Selim Geçgin'e ait 3 inek, yıldırım ...
 
Uluslararası Leylek Festivali için hazırlıklar tamamlandı
BURSA'da 15.Uluslararası Leylek Festivali hazırlıklarında sona gelindi.
Yavru kedi ve kirpinin şaşırtan dostluğu
ÜSKÜDAR'da bir sitenin bahçesinde yavru kirpi ve yavru kedinin oyun oynadığı ...
Organ nakli olduktan 3 gün sonra öldü
TRABZON'da, akciğer yetmezliği nedeniyle 2 yıl bekledikten sonra Ankara'da ...
 
Kızlara cinsel istismar girişiminde bulunan sanığa hapis
ÇORUM'da, lise öğrencisi 2 kıza cinsel istismar girişiminde bulunduğu ...
İntihar girişimini sosyal medyadan canlı yayınladılar
BARTIN'da, eşinin uzaklaştırma kararı aldırdığı inşaat işçisi Ersin K. ...
2 bin 700 metre rakımda ışkın topluyorlar
BİNGÖL'ün Genç ilçesinde yaşayanlar, ekşimsi tadıyla kiviyi andıran bilimsel ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva