Pekcan, Rus iş insanlarına seslenerek,“Rusya dünyadan elektrikli aletler, dayanıklı ev aletleri, mobilya, dondurucular, elektrik transformatörleri, inşaat malzemeleri, işlenmiş tarım ürünleri, hazır giyim, ilaç, kozmetik alıyor. Türkiye tam da bu ürünleri tüm dünyaya, en kaliteli ve en rekabetçi fiyatlarla ihracat ediyor. Ben buradan Rus iş dünyasına sesleniyorum; uzaklarda aramayın. Kalite de uygun fiyat da burada" dedi.
Türkiye-Rusya İş Konseyi 20.Ortak Toplantısı, Antalya Rixos Downtown Oteli'nde yapıldı. Toplantıya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Rusya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoyev, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) Başkanı Nail Olpak ve iş insanları katıldı. Toplantıda, inşaat- müteahhitlik, ulaştırma- lojistik, enerji ve karşılıklı yatırımlar alanında işbirliği konuları ele alındı.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu tür toplantıların yeni yatırımlara, iş birliklerine fırsat olmasını dileyerek sözlerine başladı. Türkiye'nin geleneksel ihracat pazarlarındaki küçülmeye, dünya ekonomisindeki küçülmeye rağmen ihracatını artırmaya devam ettiğini belirten Bakan Pekcan, "Tabii Rusya'ya ihracatımız aynı oranda artmıyor. Ama hedefimiz onu da karşılıklı olarak çalışarak, dengeli ticaret hacmine ulaştırmak. Ülkelerimiz arasındaki ticari pazarın önü son derece açık. Bu konuda siz iş insalarına büyük iş düşüyor. Biz hükümetler olarak her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.
2018 yılı ticari verilerine göre Türkiye'nin Rusya ile 3.4 milyar dolar ihracat, 22.3 milyar dolar ithalatı bulunduğuna dikkat çeken Bakan Ruhsar Pekcan, “2012 yılında 33.3 milyar dolar olan ticaret hacmimize en kısa zamanda ulaşmamız gerekiyor. Her iki devlet başkanının bizlere verdiği hedef bu hacmin 100 milyar dolara ulaşmasıdır" diye konuştu.
'UZAKLARDA ARAMAYIN'
Rusya'nın dünyadan elektrikli aletler, dayanıklı ev aletleri, mobilya, dondurucular, elektrik transformatörleri, inşaat malzemeleri, işlenmiş tarım ürünleri, hazır giyim, ilaç, kozmetik aldığına vurgu yapan Pekcan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye tam da bu ürünleri tüm dünyaya, en kaliteli ve en rekabetçi fiyatlarla ihraç ediyor. Ben buradan Rus iş dünyasına sesleniyorum. Uzaklarda aramayın. Kalite de uygun fiyat da burada. Buyrun iş adamları da burada. Bu işbirliklerini artıralım. Ticaret hacmimizi karşılıklı artıralım. Bu ürünlere yenilerini ve yeni yatırım alanlarını, yeni işbirliği alanlarını da ekleyerek, en kısa zamanda 100 milyar dolara ulaşalım."
En önemli gündem maddelerinden birinin de yerel paralarla ticaret olduğunu hatırlatan Bakan Pekcan, şunları kaydetti:
“Bu konuda da İstanbul'da iki ülkenin finans çevreleri ile ortak toplantılar yapıldı. Bizim 2018 yılında Rusya Federasyonu'na yaptığımız ihracatın bir önceki yıl yüzde 11, bir sonraki yılın yüzde 12'si yerel paralarla yapılmıştır. Ancak ithalatımızın binde 5'i yerel paralarla yapıldı. Bu konuda Rusya'dan da yerel paralarla ticaretin artırılması konusunda katkılarını bekliyoruz. 16-17 Temmuz'da Türk-Rus bankacılık finans çalışma grubu gerçekleşti. Artık Mir kartının kullanımı Nisan ayından itibaren başladı. Şu anda 4 milyon TL hacme ulaştı. Mir Rusça'da 'barış' ve 'dünya' anlamına geliyormuş. Çok önemli bu kavramın Türk-Rus ilişkilerini global vizyonunu da yansıttığını düşünüyorum."
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hem sürücülere hem de hususi hizmet pasaportu olanlara yönelik vizenin kaldırılmasını bu toplantının bir hediyesi olarak kabul ettiklerini aktaran Bakan Pekcan, "İnşallah en kısa zamanda 2015'teki vize serbestliğine dönmemiz gerekiyor. Bize bu yakışır. 100 milyar hedefine de bu yakışır. Türkiye'de iş yapmak isteyen Rus iş damlarına her türlü yardımı yapmaya hazırız" dedi.
Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise Rus vatandaşların Türkiye'yi çok sevdiğini belirterek, “Ülkelerimiz arasındaki güven artırmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz. İlişkilerimiz gerçekten yükselme trendinde. Sayın Putin ve Erdoğan'ın ilişkilerin yükselmesi için yaptığı katkılar çok önemli. Özellikle enerji ve tarım ile diğer alanlarla ilgili düzenli görüşmeleri ve temasları çok önemli. Türkiye şu an önemli partnerlerimizden biri. Türkiye, Rusya'nın 6'ncı sıradaki ticaret partneri" dedi.
Putin ve Erdoğan'ın ticaret hacimlerinin artırılarak, 100 milyar dolar hedefini önlerine koyduklarını söyleyen Bakan Novak, “Türk Akımı, Akkuyu önemli projelerimiz arasında yer almaktadır. Şu ana kadar 10 milyar dolar Rusya'da, 10 milyar dolar da Türkiye'de yatırımlar oldu ama bu yeterli değil. İş Bankası ile ortaklaşa yapılan Mir Kart Projesi'ni de önemsiyoruz. İki ülkenin refahı için Türk iş adamlarını Rusya'ya davet ediyoruz. 2-5 Ekim'de yapılacak İş Formu'na hepinizi davet ediyoruz" diye konuştu.
Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ise 500 yıllık Türk-Rus ilişkisinin coğrafyadaki gelişmelerden dolayı önemli sınav verdiğini belirterek, “2018 yılında Rusya'ya ithalat ve ihracatımız artmıştır. 25 milyar dolara çıkmıştır. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 14 artmıştır. Dış ekonomik ilişkilerin her geçen gün güçlenmesi bizi mutlu etmiştir. Vize konusunda dün aldığımız haber bizleri sevindirmiştir. Bunun devam etmesini diliyoruz. İkili ticaretimizdeki yerel para birimlerimizi yüzde 10'dan daha yukarıya taşımamız önümüzdeki önemli bir sınavdır. Siyasal ve kültürel anlamda güvenin pekişmesi için de önem arz etmektedir. Ticaretteki dengesizliğin giderilmesi de önemlidir" dedi.
Konuşmaların ardından, iki bakan Türk-Rus 16. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu Protokolü'nü imzaladı. Türk ve Rus heyeti daha sonra, Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı'nı basına kapalı gerçekleştirdi.
'2023'TE MAL VE HİZMET İHRACATINDA 332 MİLYAR DOLARI HEDEFLİYORUZ'
Türk-Rus Hükümetler Arası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK), 16. Dönem Toplantısı Antalya'da yapıldı. Toplantıya, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak katıldı. Toplantıda, iki ülke ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmek adına çeşitli işbirliği olanakları değerlendirildi. Toplantı sonunda konuşan her iki ülkenin bakanları, ülkeler arasında ticari anlamda gelinen noktayı anlattı.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2023 yılında Türkiye'nin milli hasılasını 1 trilyon dolar, gayrisafi milli hasılasını 12 bin dolar, mal ve hizmet ihracatını da toplam 332 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Ticaret Bakanlığı olarak Türkiye'nin teknoloji, katma değer, hizmet ticaretine odaklanmayı ve korumacılık yerine daha rekabetçi bir atmosferde, ekonomik gelişmeyi sürdürmeyi hedeflediklerini ifade eden Bakan Pekcan, “Bu hedefe ulaşmak için de en başta komşularımız olmak üzere tüm dünya ile ekonomik açıdan entegre olmayı öngörüyoruz" dedi.
KEK 16. Dönem Toplantısı'nın önemine değinen Bakan Ruhsar Pekcan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ticaretimizin önündeki engellerin kaldırılması için iki bakanlık olarak çalışmalara başladık. Türkiye ve Rusya arasındaki gümrük idareler arasındaki işbirliğinin gelişmesine yönelik eylem planının hayata geçirilmesi ve ilgili protokollerin yakın zamanda imzalanması öngörülüyor. Türkiye'de kurgulamakta olduğumuz yeni nesil serbest bölgelere daha fazla Rus yatırımcıların çekilmesi, dijital ürünler ticareti ve elektronik ticaret alanında işbirliği yapmayı, karşılıklı doğrudan yatırımların teşvik edilmesi, iki ülke yatırımcılarının karşılaştıkları sorunların çözümünde destek ve yardım mekanizmalarının çalışması yönünde görüşmeler yapıldı. Tataristan, Başkurdistan, Dağıstan Cumhuriyetleri ve Rusya Federasyonu'nun muhtelif bölgeleri ile Türkiye ve Rusya arasında alt yapı projeleri, madencilik, seracılık, tarımsal sanayi, tekstil, otomotiv, yan sanayi sektörleri başta olmak üzere birçok alanda işbirliğinin geliştirilmesi hususunda mutabakat sağlamış bulunmaktayız."
Ro-Ro ve yük taşımacılığının düzenlenmesi, liman alt yapısının geliştirilmesine ilişkin olarak Eylül ayında, Samsun Limanı'nda Rus ve Türk armatörler, liman terminal operatörleri ile iş çevrelerinin biraraya geleceği bir toplantı düzenlenmesine karar verildiğini hatırlatan Bakan Pekcan, “Soçi-İstanbul limanları arasında deniz yolu taşımacılığının geliştirilmesi yönünde de mutabakat sağlandı. İki ülke arasında uluslararası karayolu ulaşım anlaşmasının imzalanmasına karar verildi. Ayrıca enerji çalışma grubunda gündeme geldiği üzere, doğalgaz alım satımında uzun vadeli servis, bakım, gaz pompalama, elektro teknik, güç ekipmanlarının tedarik sözleşmelerinde yerli paraların kullanılmasının da her iki tarafın lehine olacağı vurgulanmıştır" diye konuştu.
Bakan Pekcan, her iki ülkenin tarım bakanlarının bu yılın sonunda bir araya geleceğini de ifade etti.
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise Türkiye'nin Rusya için önemli bir partner olduğunu, saygı ve güven üzerine kurulu birliktelikleri bulunduğunu söyledi. Novak, "Türk Akımı, ilişkilerimizde çok önemli bir proje. Akkuyu projesi çok büyük önem taşıyor. 2023 yılında Türkiye'de Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılı kutlanacak. Biz de 2023 yılında tamamlamayı düşünüyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Türk-Rus Hükümetler Arası Karma Ekonomik Komisyonu 16. Dönem Toplantısı Protokolü imzalandı. Her iki bakan imza töreninin ardından otel içerisindeki bankamatikten Mir Kart ile para çekti.












Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)