Çeşmeci'nin bağırsağındaki yaklaşık 2.5 metre uzunluğundaki parazit solucan, kolonoskopi yöntemiyle alındı.
Konya'da oturan 3 çocuk babası matbaacı Recep Suavi Çeşmeci'de, 10 yıl önce karın ağrısı, halsizlik ve ishal şikayetleri başladı. Bugüne kadar gittiği hastanelerde tam olarak hastalığının teşhisi konmayan Çeşmeci, son olarak Özel Farabi Hastanesi'ne gitti. Burada yapılan tetkiklerde, Çeşmeci'nin ince bağırsağında solucan olduğu saptandı. Çeşmeci'nin bağırsağındaki yaklaşık 2.5 metre uzunluğunda solucan, yapılan müdahaleyle çıkartıldı.
Recep Suavi Çeşmeci, sağlığına kavuştuğunu söyledi. Çeşmeci, "10 yıldır gitmediğim hastane ve tıp merkezi kalmadı. Hiçbirinde tam bir teşhis konmadı. Artık son 2 yıldır hastalığıma çare bulunmadığı için ümidimi kesmiştim. Şu an çok mutluyum" dedi.
Ameliyatı gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Bülent Erenoğlu da şunları söyledi:
"Hastamız bize geldiğinde, yaptığımız kontroller sonucu bağırsaklarında boyutları uzun olan bir solucan olduğu tespit ettik. Kolonoskopi yöntemiyle bağırsağındaki yaklaşık 2.5 metre uzunluğundaki parazit solucanı çıkarttık. İlk defa bu kadar uzun bir solucanı görüyorum. Çıkardığımızda canlıydı ve hala canlı. Bu parazitin boyutunun çok büyük olması, ince bağırsaklarda tıkanmaya da neden olabilir. Parazitin yaşam evrelerinde erişkin olan formu, insanın ince bağırsağında oluyor. Yumurta formu, bu erişkine yumurtlayıp insanın dışkısıyla dışarıya atmasıyla oluyor. Bu da özellikle otçul hayvanların yemesiyle onların bağırsağında da yavru forma dönüşüp özellikle hayvanların et kısmına geçiyor, kasına yerleşiyor oradan da yenildiği zaman da insanlara ulaşabiliyor."
Hasan DÖNMEZ/KONYA, (DHA)