Haziran ayına kadar sürecek yeni ihracat döneminde 400 milyon dal kesme çiçek ve 50 milyon dolarlık gelir hedefleniyor.
Tüm dünyayı saran ve Avrupa'da daha da etkili olan ekonomik kriz kesme çiçek üretimini de vurdu. Türkiye Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, dünyadaki ekonomik krizin Kolombiya, Kenya, Ekvator, İsrail ve İspanya gibi kesme çiçek üretiminin önde gelen ülkelerinde yüzde 30'a varan küçülmeye neden olduğunu söyledi. Türkiye'de ise tam tersine bir büyüme yaşandığına dikkat çeken Bağdatlıoğlu, toplam üretimin yüzde 80'ine sahip olan Antalya ve diğer üretim bölgelerinde yüzde 10'luk bir üretim artışı olduğunu kaydetti. Osman Bağdatlıoğlu, özellikle İsrail ve İspanya'nın üretim alanlarındaki daralma ve Türkiye'deki artış sonucunda boşalan pazarları Türk çiçekçisinin dolduracağını anlattı.
Temmuz ayında başlayan ve ekim ayı sonuna kadar devam eden Isparta, Burdur gibi yayla üretim bölgelerinde sezonun kapandığını belirten Osman Bağdatlıoğlu, bu dönemde yayladan 60 milyon dal ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Bağdatlıoğlu, kasım- haziran ayları arasında üretimin gerçekleşeceği Antalya bölgesinde ise yeni ihracat sezonunun açıldığını belirterek, "Bu yılki beklentimiz 400 milyon dal ve 50 milyon dolarlık ihracat geliri" dedi.
Bağdatlıoğlu, başı karanfil ve gerberanın çektiği kesme çiçek ihracatında şakayit (ramanculus), dağ lalesi (anemone) ve buketlerde kullanılan yeşillik türlerinin de öne çıkmaya başladığını dile getirdi.
Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA) -