Arkasından bu kanun haline geldi. Artık tüm organize sanayilerde bir meslek yüksekokulu ya da bir endüstri meslek lisesi açılıyor" dedi.
OSİAD'ın 2013 yılındaki ilk toplantısı, Hillside Su otel'de gerçekleşti. Geceye Vali Ahmet Altıparmak, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, OSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca ile birçok işadamı katıldı. Kokteylin ardından açılış konuşması yapan Karaca, OSİAD'ın 2012 yılındaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Geçen yılı rakamlarla değerlendiren Karaca, "Türkiye ekonomisi yüzde 8.5 büyüme gösterirken 2011'den 2012 yılına kadar OSB'nin yıllık üretimden satışı 1.025 milyar dolardan 1.5 milyar dolara gelerek yüzde 20 arttı. İhracatımız 200 milyon dolar civarındayken 322 milyon dolara gelerek yüzde 31 arttı. İstihdamımız 8 bin 500 kişiden, 11 bin 200 kişiye ulaşarak yüzde 31 arttı. Buradan OSB'nin verimliliğinin arttığını söylemek hiç de yanıltıcı olmaz. OSB Antalyalı sanayicinin amiral gemisidir" diye konuştu.
ATSO ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, bütün ülkelerin sanayi ile kalkındıklarını belirterek, özellikle gelişmiş ülkelerin sanayi devrimi ile birlikte çok büyük ataklar yapıp yarıştıkları ülkeleri geçtiklerini hatırlattı. "Bu yüzden sanayi ve sanayicinin değeri benim bakış açım olarak son derece önemli. Bugün sizlerin sayesinde Antalya'da gerçek anlamda bir organize sanayi var. Aslında dağlık taşlık bir alan Türkiye'nin en önemli organize sanayisi haline geldi" diyen Budak, 1 Mart'ta AOSB'nin Türkiye'nin en çevreci organize sanayisi ödülünü alabileceğini sözlerine ekledi.
Son 5 yıldaki faaliyetleri değerlendiren Budak, en büyük yatırımın kalifiye eleman üzerine yapıldığının altını çizerek, şöyle dedi: "Endüstri meslek lisesi projesi ilk defa AOSB'de yapıldı. Fakat biz o zaman böyle bir izin yokken bunu risk alarak yapacağız dedik. Arkasından bu kanun haline geldi. Bundan sonra tüm organize sanayilerde bir meslek yüksekokulu ya da bir endüstri meslek lisesi açılıyor. İlk mezunlarını geçen sene verdi. Bundan sonra organize sanayinin ihtiyacı olan teknik elemanı üretmeye devam edecek."
ALTIPARMAK: GERÇEK ÜRETİCİYE DESTEK VERİRİZ
Organize sanayi bölgesinde gerçekten üretim yapmak isteyen herkese en iyi ortamı hazırladıklarını söyleyen Vali Altıparmak ise şöyle konuştu: "Bu ortamda 261 parsel var. 258 tahsise karşı 144 tanesi faal. Antalya'nın sanayisinin tarım ve turizm dışında büyük bir yeri var. Ancak 144 sayısı çok az. Biz müteşebbisle konuştuğumuz zaman üreten girsin, başka amaçlar için kullanılmasın diyoruz. Yaklaşık 10 bin çalışan var. Aileleriyle birlikte ciddi bir kitleye ekmek veriyorsunuz."
"Doktora tezimi sendikacılık üzerine verdim. İşçilerle yemek yedim, birlikte oyun oynadım, onların görüşlerini aldım. O işçilerden aldığım bir izlenim vardı. Patronun sıcak ilgisini beklediklerini gördüm. Ülkeyi ortalama yönetir. Eğer o ortalamanın seviyesini yükseltebilirsek ülke olarak daha zengin olup refaha ulaşabiliriz. Orta seviyedeki işçinin hem eğitimini sürekli yenilemek hem de moral ve motivasyonunu yüksek tutmak zorundayız."
"Bugün Antalya, ekonomisiyle orantılı bir kültürel değer üretiyor mu, hayır. Bu kadar üst seviyedeki insanların bile çocuklarının kaç tanesi enstrüman çalıyor. Kaç tanesinin farklı hobileri var. Kaç tanesi Antalya'ya kültür üretecek durumda. Parasını nerede harcayacağını bilen onurlu, gururlu çocuklar yetiştiremezsek işimiz çok zor." Konuşmasını alkışlarla bitiren Vali Ahmet Altıparmak'a desteklerinden dolayı Can Hakan Karaca tarafından plaket sunuldu.
Akif ARICI/ANTALYA, (DHA)