Klinik İdare ve Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Serdar Akalın, çocukluk çağında oluşan skolyoz (omurga kamburluğu) hastalığının tedavisinde dünyada sayılı merkezde yapılan manyetik rod yöntemini uyguladıklarını belirtti.
Doç. Dr. Serdar Akalın, Batman'da oturan Yunus Emre Ereng'in 6 ay önce hastaneye getirildiğinde 'erken çocukluk skolyoz'u saptanarak takibe alındığını, eğriliğin süratle ilerlediğinin farkına varılması üzerine hastanın hastaneye yatırıldığını söyledi. Erken çocukluk çağında oluşan skolyoz hastalığının süratle ilerlemesi sonucu kalp ve akciğerleri sıkıştırarak, kalıcı eğrilik ve çoklu sistem hastalıklarına neden olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Akalın, "Hastaya, dünyada sayılı merkezde uygulanabilen manyetik rod (dışarıdan müdahale edilebilen metal hidrolik çubuk) ile müdahale ederek, sırtındaki eğriliği düzeltme operasyonunu 3.5 saatte tamamladık" diye konuştu.
HASTANIN BOYU 8 SANTİM UZADI
Ameliyat sonrasında hastanın boyunun 8 santim uzadığını söyleyen Doç. Dr. Akalın, "Yine sayılı omurga cerrahi merkezinde uygulanan ileri teknoloji ürünü olan monitorizasyon sistemi ile cerrahinin güvenli olması da sağlandı. Manyetik rod ile gerçekleştirilen düzeltme operasyonu sonunda, skolyozun yaşla ilerlemesi ile hastanın üç yıl boyunca geçirmesi gerekecek en az 5-6 operasyon, tek operasyona indirilmiş oldu. Bu operasyon skolyoz cerrahisinde çağ başlatacak bir metod" dedi.
DÜNYA İLE EŞ ZAMANLI
Doç. Dr. Akalın, Türkiye'nin sayılı omurga ve skolyoz cerrahisi merkezlerinden olan Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde bu metodun uygulanmaya başlanmasının, ülkemizde tıbbi ve bu tür rahatsızlıkları bulunan hastalara hizmet açısından çok önemli olduğunu aktardı. Doç. Dr. Akalın, "Uzun zamandır sadece bölgemizden değil, Türkiye'nin pek çok merkezinden ağrılı bel ve omurga hastalarının başvurduğu bir merkez olan kliniğimiz, erken dönem çocukluk çağı skolyoz hastalarının tedavisinde dünya ile eş zamanlı olarak manyetik rod ile tedavi olanağını hizmete sundu" ifadelerini kullandı.
AMELİYATSIZ MÜDAHALE EDİLEBİLECEK
Çocuk skolyozu hastalarına bundan sonra ameliyatsız, özel bir cihazla dışardan manyetik olarak müdahale edilebileceğini belirten Doç. Dr. Akalın, şunları kaydetti:
"Bu sayede ameliyatsız skolyoz eğriliğinin düzelmesi sağlanacak. İleriki yıllarda gelişebilecek kalp, akciğer ve ileri derecede sırt eğriliği problemleri çok daha etkin bir şekilde önlenebilecek."
Doç. Dr. Serdar Akalın, manyetik rod yönteminin 12 yaşına kadar olan hastalara uygulanabildiğini, daha büyük yaştaki hastalar için klasik terdavi yöntemlerinin uygulanabildiğini aktardı. Doç. Dr. Akalın, her merkezde bu operasyonun yapılamadığını, bu konuda yetişmiş uzmanların bu operasyonu gerçekleştirebildiğini belirterek, "Bu operasyonun devlete maliyeti 50-60 bin lirayı buluyor. Özel bir merkezde ise 200 bin TL'ye kadar çıkabiliyor" dedi.
MUCİZE GERÇEKLEŞTİ
Yunus Emre'nin annesi Emine Ereng ise operasyon öncesinde çocuklarının her geçen gün nefes almakta ve oturmakta güçlük çektiğini vurgulayarak, "Oğlumun her gün acı içinde kıvranması beni çok üzüyordu. Kısa sürede oturamaz hale gelmişti. Doktorumuz sayesinde evladımızın yeniden sağlığına kavuşmasını görmek bizleri sevindiriyor. Mucize gerçekleşti, oğlumuz sağlığına kavuştu" diye konuştu.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)