Ümit Özdağ gözaltına alındı
Ümit Özdağ gözaltına alındı
Antalya Çağdaş Sanat Fuarı sona erdi
Antalya Çağdaş Sanat Fuarı sona erdi
Antalya'da iş insanının acı günü
Antalya'da iş insanının acı günü
Ünal Karaman, İYİ Parti'den istifa etti
Ünal Karaman, İYİ Parti'den istifa etti
14 Eylül 2022 Çarşamba - 09:19

Avrupa'dan sipariş yavaşladı

Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı Avrupa’daki durgunluk sanayi üretimine sert darbe vurdu. Üretimde yıllık artış yüzde 8 beklenirken yüzde 2.4’te kaldı.

Avrupa dan sipariş yavaşladı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Hükümetin Türkiye Modeli’nin temelini oluşturan sanayi üretiminde pandemiden bu yana en sert aylık düşüş yaşandı. Üretim temmuz ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde yüzde 6.2 daraldı. Yıllık artış ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9 beklenirken yüzde 2.4 oldu. Daralmanın yurtdışı piyasalardaki krize paralel olarak süreceği belirtiliyor. 

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre sanayi üretiminde beklenenin üstündeki gerilemenin nedenleri arasında bayram tatillerinin birleştirilmesi ve planlı bakımlar yer alsa da asıl sorun Türkiye’nin ana ihracat pazarı Avrupa Birliği başta olmak üzere, küresel faiz artışları, küresel resesyon endişeleri ile dış talebin zayıflaması, iç talepte de yavaşlama sinyalleri olarak sıralanıyor. Ekonomistler, sanayi üretiminde pandemi sonrası yaşanan güçlü büyümenin ilk kez zayıfladığını vurgularken geleceğe ilişkin elektrik tüketimi gibi öncü göstergeler bu trendin devam edeceği görüşünü güçlendiriyor.

Ekonomist Fatih Özatay ise sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Elektrik tüketimi, OECD haftalık ekonomik aktivite tahmini, kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi gibi öncü göstergeler dikkate alındığında bir çeyrek öncesine göre üçüncü çeyrekte belirgin yavaşlama, duraklama, dördüncü çeyrekte ise daralma ihtimali var” dedi. 

AVRUPA’DAN SİPARİŞ YAVAŞLADI 

Sanayi üretimindeki daralma reel sektörde sipariş kayıplarıyla birkaç aydır bekleniyordu. Görüşler şöyle: 

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat: İhracat tarafında mayıstan bu yana siparişlerde yavaşlama var. Temmuzda ilk defa eksi yazdı. Eylül, ekim, kasım ayları ihracatımız daha az olacak. Avrupa’daki gaz sorunu nedeniyle ikinci altı ayda ilk yarıdaki gibi ihracatta canlılık olmayacak. Yılbaşında ihracatta yüzde 15 artıda oluruz diye hesaplamıştık şimdi ya geçen yılla aynı seviyede oluruz ya da en fazla yüzde 5 ihracat artışı olabilir.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten: Henüz eski siparişleri gönderiyoruz. Sanayi üretimindeki daralma ayakkabı sanayicilerine yansımadı. Önümüzde çok önemli iki fuar var. Önümüzdeki sezonun siparişlerini alacağımız bu fuarlarda göreceğiz sektörümüzde talep daralması olup olmayacağını. Maliyetlerimiz çok arttığı için döviz bazında da fiyatlarımızı artırdık. Avrupa bir resesyon içindeyken fiyatlarımızı nasıl karşılayacaklar tedirginiz. Maliyetlerimiz dövizden daha hızlı arttı. Dolar yılbaşından bu yana yüzde 33 artarken enerji ve işçilik giderlerimiz neredeyse yüzde 100 arttı. 20 dolarlık ayakkabıyı maalesef 24-25 dolar yaptık. Avrupalı bu oranda bir zamma alışkın değil.

İÇ PAZAR CANLANDIRILMALI

Plastik Sanayicileri Federasyonu Başkanı Ömer Karadeniz: Plastik sektöründe imalat sanayinde yaşanandan daha sert bir düşüş var. Bu düşüşün ana nedenlerine baktığımızda özellikle AB başta olmak üzere ihracat pazarlarımıza hâkim olan resesyon beklentisinin belirleyici olduğunu söylemek mümkün. İmalat sanayi üretimimiz hâlâ yüksek bir seviyede ama iç pazarı canlandıracak önlemler bir an önce hayata geçirilmezse ihracat pazarlarımızın performansına bağlı olarak üretimimizin daha da gerilemesi söz konusu olabilir. Sanayi üretiminde yaşanan daralmanın ne zaman sona ereceğini öngörmek zor. Tabii sanayiciler olarak bu daralma eğilimine karşı pazar çeşitlendirmesine gitmek büyük önem taşıyor. Aksi halde dünyanın tek bir bölgesinde yaşanan krizler işletmelerimizi de zora sokabiliyor.

PERAKENDEDE SATIŞ MOLA VERDİ

Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayına ilişkin perakende satış endekslerini açıkladı. Buna göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 0.3 azalırken yıllık yüzde 2 arttı. Bu veriler yaklaşık iki yılın en düşüğü olarak kaydedildi. Bu dönemde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1.5 azalırken otomotiv yakıtı satışları yüzde 1.8 arttı. 

Cari fiyatlarla perakende ciro endeksi ise, enflasyonun da etkisiyle, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 114.8 yükseldi. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 109,7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 97.3, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 176.0 arttı. 

 
TOKİ Başkanı: Başvuru için 45 günlük süre var
 
9 milyon 636 bin makaron ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cari açık rakamları açıklandı
TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari işlemler ...
Ete gelecek zam oranı açıklandı
Kasım ayına kadar et ve süt ürünlerine en az yüzde 30-35 zam gelecek. ...
Emekli promosyonu 10 bin TL'ye çıktı: İşte en yüksek promosyon veren bankalar
En yüksek emekli promosyon ödemesi 10 bin TL'ye kadar yükseldi
 
Yeni paket açıklandı
Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden ...
Hazine'nin faiz yükü 1.7 trilyon lira arttı
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "Merkez Bankası faizinde geçen yıl ...
ATSO'da seçim heyecanı
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ...
 
Murat Ülker: Yok evini Londra'ya taşıdı, yok...
Godiva ve Pladis Yönetim Kurulu Başkanı, Yıldız Holding Yönetim Kurulu ...
ABD'den Türk şirketlere Rusya ile ilgili uyarı mektubu
ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo'nun Türk mevkidaşı Elitaş ile ...
İcra dosyalarında patlama yaşanıyor
2021 sonunda 22 milyon 571 bin olan icra dosyası sayısı, bu ay itibarıyla ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta heybede turp
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva