Kapadokya'ya benzerliğiyle dikkati çeken Bozburun Dağı eteklerindeki tüm bölgeyi kapsayan, deniz tabanından yükselen kum ve çakıl alanlarının basınçla toprak ve mil ile birleşmesi sonucu oluşan Konglomera kayalardan oluşan ormanlık alanda yaşayan köylüler, hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Bölgede yaşayan köylüler, orman teşkilatınca getirilen keçi besleme yasağı ve Köprüçay üzerinde planlanan HES'ler ve baraj yüzünden, Avatar filmindeki Na'vi halkı gibi huzurunu kaybetti.
Köylülerden Ekrem Demir, keçilerin ormanlık alana zarar verdiği için yasaklandığını, aksi halde mahkemeye verilecekleri ve keçilerinin toplatılacağının söylendiğini kaydetti. En önemli geçim kaynaklarının keçi olduğunu aktaran Demir, devletin bu yasağa karşı bölge halkına yeni imkanlar sunması gerektiğini belirterek, "Keçileri toplasınlar ama biz ne yapacağız? Koyun versinler o zaman" dedi.
KÖPRÜÇAY'DA HES VE BARAJLAR
Köylüler Köprüçay üzerinde planlanan Kasımlar Barajı ve HES projelerinin de su kaynaklarını yok ederek bölgedeki hem tarımsal faaliyetleri hem de bölgenin doğal değerlerini tamamıyla olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Keçi yasağıyla baraj ve HES projeleri yüzünden başı dertte olan bölge köylülerine doğaseverler sahip çıktı.
KÖYLÜ TURİZM İMKANLARINDAN YARARLANMALI
Antalya Doğa ve Sanat Topluluğu kurucusu Cemal Ertugay, bölgenin, Selge Antik Kenti, Köprüçay ve Köprülü Kanyon üzerindeki rafting turizmi, antik St. Paul Yolu, Roma Dönemi'ne ait su kuyuları, kral yolu gibi çok zengin tarih, coğrafya ve kültüre sahip olduğunu vurguladı.
Köylülerin elinden keçileri alındığı zaman alternatif geçim kaynakları üretilmesi gerektiğine değinen Ertugay, alternatif turizm açısından bölge altyapısının geliştirilmesini ve bölge halkının oluşacak turizm hareketliliğinden yararlandırılmasını önerdi.
Bölgenin 'Avatar' filmindeki doğal yapıyla birebir benzer olduğunu ve bu yönüyle de turizm açısından değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Cemal Ertugay, ancak bugün doğayla barış içinde yaşayan köylülerin varlıklarının, ellerinden alındığını öne sürdü. Ertugay, köylülerin geçimlerini sağlayabilmeleri için doğal değerleri bozmayacak ve ekonomik katkı sağlayabilecek çözümler üretilmesi gerektiğini dile getirdi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)