Eğirdir Gölü'nden su aldıklarını belirten Başkan Günaydın, gölden belirli dönemlerde su numunesi alan Antalya Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü ekiplerine rapor hazırlattığını söyledi.
2012 yılı Haziran ayına kadar içme suyunu Akdağ mevkisindeki kaynak suyundan ve Darı Deresi Göleti'nden temin ettiklerini kaydeden Başkan Günaydın, bu noktalarda suyun azalması nedeniyle Eğirdir Gölü'nden su almak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Son raporun sonuçlarını açıklayan Günyadın, "Her suda arsenik, siyanür, kurşun gibi zehirli maddelerin belirli oranda bulunması gerekir. Fazlası insan sağlına zarar verir" diye konuştu.
Sudaki arsenik oranının yüzde 10'nun üzerine çıkmaması gerektiğini anlatan Başkan Günaydın, "Akdağ kaynağından aldığımız suda arsenik oranı yüzde 3.46. 'Eğirdir Gölü'ndeki arsenik oranı ise yüzde 8,42. Önümüzdeki yıllarda bu oran artarsa o zaman göl suyu tehlikeye giriyor. Biz arsenik oranını diğer su kaynakları ile Eğirdir Gölü'ndeki suyu karıştırarak yüzde 5'e kadar indiriyoruz. Oran yüzde 10 olursa Eğirdir Gölü'nden su almayı kesmemiz gerekir. Arsenik miktarının artışı ilaçlamalardan olabilir" dedi.
Eğridir Gölü'nde ekolojik dengenin bu yıl bozulma sürecine girdiğini de anlatan Başkan Günaydın, böylece gölde aşırı yosunlaşma meydana geldiğini söyledi. Günaydın, sadece su aldıkları Bedre Koyu'ndan yosun temizleme işlemi gerçekleştirildiğini, gölün tamamını temizlemelerinin mümkün olmadığını belirtti. Yosunlaşma nedeniyle suda koku meydana geldiğini vurgulayan Başkan Günaydın, "Eğirdir Gölü'nden alınan suyu azaltıp, dağdan ilave ettiğimiz suyu içme suyu olarak veriyoruz" dedi.
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)