Eşi veya yakın çevresinin şiddetine maruz kalan veya ölüm tehlikesi altındaki kadınların başvurusu üzerine Antalya ve ilçelerinde aile ve asliye hukuk mahkemelerinin verdiği kararlara göre toplam 2 bin 290 kadın hakkında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında tedbir bulunuyor. Mahkemelerce verilen kararların yanı sıra, ilçe kaymakamlıklarınca da yine aynı kanun kapsamında 585 kadın hakkında koruma kararı mevcut. Koruma kararı aldıran kadınların sayısı, 6 bin polisin görev yaptığı Antalya'da görevli polis sayısının yarısına yaklaştı.
İLÇELERDE KARAR SAYISI
Kadına şiddetin en çok görüldüğü ilçe Muratpaşa'da 1500 kadın hakkında koruma kararı var. Muratpaşa'yı 268 tedbir kararı ile Serik izliyor. Üçüncü sıradaki Manavgat'ta ise 173 kadın için tedbir kararı alındı. Kumluca'da 101, Alanya'da 93, Korkuteli'nde 50, Kemer'de 40, Gazipaşa'da 36, Finike'de 20, Elmalı'da 18, Kaş'ta 12, Demre'de 5, Akseki'de ise 4 kadın şiddet gördükleri ve hayati tehlike taşıdıkları gerekçeleriyle karar aldırdı. Antalya'nın büyükşehir sınırları dahil toplam 19 ilçesinde şiddet gördüğü veya ölüm riski taşıdığı gibi gerekçelerle koruma kararı uygulanan kadın bulunmayan tek ilçesi ise İbradı.
'KADINIMIZ GÜÇLÜ OLSA'
Türkiye'nin her yerinde aynı sorunların olduğuna işaret eden Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şube Başkanı Ayla Yüksel, bu olay irdelediğinde bugüne kadar alınan gerek yasa, gerek polisiye tedbirlere rağmen kadına yönelik şiddetin ve ölümlerin önüne geçilemediğini söyledi. Her geçen gün bu sayının giderek arttığını da belirten Yüksel, şunları söyledi:
"Hergün gazete ve televizyonlarda kadına yönelik şiddeti izliyoruz. Bu sadece bizim duyduğumuz ve yazılanlar fiziki şiddet. Cinsel, ekonomik, psikolojik şiddetlerde var ancak bunlar hiç gündeme gelmiyor. Koruma kararlarında gerekli ciddiyet asla gösterilmiyor. Korunurken öldürülüyor, şiddete maruz kalıyor. Yapılan işlem ve alınan tedbirler gereği kadar ciddi değil ya da bu kararı alanlar gereği kadar ciddi davranmıyor. Bizim kadınımız daha güçlü olsa, ekonomik açıdan ayakları üzerinde durabilse, yalnız kalmasa asla karşı taraftan bu muameleyi görmez."
ÇOK YÜKSEK RAKAM
Kadınlar hakkındaki koruma kararı rakamının Antalya'nın nüfusuna göre çok yüksek olduğunu belirten Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi Derneği üyesi Prof. Dr. Gürsel Öztunalı Kayır, son 6 yılda özellikle kadına yönelik şiddetin arttığını söyledi. Kadınların da haklarını öğrendiği ve taleplerini oluşturduğunu açıklayan Prof. Dr. Kayır, kadına yönelik şiddeti önlemenin sadece polisiye değil sağlık, hukuk, sosyal hizmet uzmanı, psikoloğu gibi birçok alanı ilgilendirdiğini açıkladı.
Bu şiddetin önlenmesinde eğitimin ve yasalardaki caydırıcı hükümlerin önemine de değinen Prof. Dr. Kayır, şunları söyledi:
"Yasaların caydırıcılığı yok. Yeniden gözden geçirilmelidir. Yeni çıkan koruma yasasının eksiklerinin tamamlanması lazım. Uluslararası sözleşmelere bizim ülkemiz imza attı ve yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor. Getiremiyorsa kadınlar can güvenliği olmadığı için Birleşmiş Milletler'e de başvurmalıdır. Koruma için 6 ay süre bizim gibi toplumlarda yeterli olmuyor ve korumanın hem maddi hem manevi olarak sürdürülmesi gerekiyor. Birçok kadın günlerce mücadele sonrası koruma istiyor ve koruma alamadan hayatını kaybediyor. Bunların önlenmesi ancak yasalar ve doğru uygulamalarla mümkün."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)