5 ilçeyi 29 bölgeye ayırarak yapılan anket çalışmasına katılanların yüzde 54'ü musluktan akan suyun kokusunda, yüzde 47'si renginde, yüzde 61'i tadında sorun olduğunu ifade etti.
Vatandaşların yüzde 69'u şebeke suyu fiyatını yüksek bulurken, yüzde 33'ü her yağmurda kanalizasyonunun taştığını, yüzde 40'ı kanalizasyondan kötü kokular geldiğini aktardı. Yüzde 16'sı ise evindeki veya sokağındaki su- kanalizasyon arızasına zamanında müdahale edilmediğini dile getirdi.
MURATPAŞA'DA ORAN YÜKSEK
Musluk suyu içmediğini söyleyenlerin oranı Muratpaşa İlçesi Çağlayan, Ermenek, Güzelbağ, Altınova-Yenigöl ve Yeşilköy mahallelerinin oluşturduğu 7. bölgede yüzde 100 oranında çıkarken, aynı gruptakilerin yüzde 85'i suyun kokusunda, yüzde 97'si renginde, yüzde 100'ü de tadında sorun olduğunu bildirdi. Musluk suyu içmediğini söyleyenlerin en düşük olduğu bölge ise yüzde 5 ile Kepez İlçesi Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir ve Yavuz Selim mahallelerinin oluşturduğu 22. bölge oldu.
SU HAKKINDA KÖTÜ PROPAGANDA
Anket sonucunu değerlendiren Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürü Fethi Yalçın, vatandaşların hazır su ve arıtma cihazı satanlar tarafından kandırıldığını söyledi. Antalya'daki içme suyunun 28-30 sertlik derecesine sahip yüksek kaliteli olduğunu vurgulayan Fethi Yalçın, "Antalya, Türkiye'de suyu içilebilir kentler arasında ilk 5'te gösteriliyor. Antalya sürekli su konusunda denetimden geçen bir kent. Bugüne kadar herhangi bir soruna rastlanılmadı. Ama son zamanlarda hazır su ve arıtma cihazı satanların içme suyu hakkında kötü propaganda yaptığını tespit ettik. Bunlar kasıtlı şekilde insanlara mesaj veriyor. Vatandaşlarımızın çoğu da bunlara inanıyor" diye konuştu.
EĞİTİM ÇALIŞMALARI BAŞLATILACAK
Suyu kaliteli olan bir kentte vatandaşların büyük kısmının musluktan su içmemesinin kendilerini üzdüğüne dikkati çeken Fethi Yalçın, Antalya suyunun içilebilir olduğunu vatandaşa anlatabilmek için 2013 yılında eğitim çalışmaları yapacaklarını kaydetti. Kırsal kesimden lüks mahallelere gidildikçe hazır su kullanımının arttığına da vurgu yapan Fethi Yalçın, Antalya'ya kent dışından gelenlerin çoğunluğunun hazır su içmeye alışkın olduğunu ve musluk suyunu tercih etmediğini sözlerine ekledi.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)