Bölgede aralıksız 3 yıl boyunca sürdürülen kazı çalışmalarında 840 adet mezarda bulunan tarihi eserlerin 400'ü, müzenin ikinci katında, arka fonda bulundukları yerlerin fotoğraflarıyla birlikte sergileniyor.
Bugün Antik Attaleia Kenti insanlarının yaşam biçimlerine ilişkin birçok şeyin bilinmesini sağlayan buluş, Büyükşehir Belediyesi'nin 2007 yılında iş merkezi yapılması amacıyla gerçekleştirilen ihale sonrasında alanda başlayan temel kazısı sayesinde gerçekleşti. İnşaat için yapılan kazıda yerin 4 metre altında Hellenistik ve Roma dönemine ait çok sayıda mezar ortaya çıktı.
Antalya Müzesi, Antik Attaleia Kenti'ne ait nekropol, mezarlık alanın büyük bölümünü oluşturan bu alanda 2008 yılının Mart ayında başlayan ve Aralık 2010'da sona eren kurtarma kazısı gerçekleştirdi. Kazı çalışmalarında 840 adet mezar ortaya çıkarıldı. Antik Attaleia Kenti insanlarının inançlarını, ölü gömme geleneklerini ve yaşadıkları dönemin sosyo-ekonomik yapısını yansıtan arkeolojik ve antropolojik verilere ulaşılan kazılarda, mezarlarla birlikte iki adet kireç ocağı ve alanın güneydoğusunda kısmen korunmuş antik yol güzergahları ortaya çıkartıldı.
Kazı çalışmaları sırasında ele geçen buluntulara göre nekropol alanının MÖ 3'üncü yüzyıl başından MS 4'üncü yüzyıla kadar süren bir dönemde ortalama 700 yıl boyunca kullanıldığı anlaşıldı. Nekropole ait mezarlarda bulunan iskeletler üzerinde de Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji bölümü çalıştı. Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığındaki ekip tarafından yapılan çalışmalarda, dönemin beslenme alışkanlıkları, hastalıklar, yaş ve cinsiyet belirlemeleri gerçekleştirildi.
Bu incelemelerde, o dönemde kentte yaşayanların sosyo-ekonomik kültürel toplum yapısını ortaya koyacak bulgulara ulaşıldı. Buna göre Antik Attaleia Kenti mezarlığında gömüler insanlarda ağır iş yaptıklarını gösteren kemik deformasyonları, beslenme yetersizliğine bağlı hastalıkların izleri tespit edildi. 700 yıl boyunca kullanılan bu mezarlık alanına zengin insanların değil ekonomik durumu kötü alt sınıftan insanların gömüldüğü bilgisine ulaşıldı.
Antalya Müzesi tarafından yürütülen kurtarma kazısında ele geçirilen birçok buluntu, heykel başından gözyaşı şişelerine kadar Antalya Müzesi'nde sergilenmeye başlarken bugün etrafı çevrili alan Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür ve Ticaret Merkezi olarak yeniden projelendirildi. Proje kapsamında mezarların bulunduğu alan açık hava müzesi olarak tasarlandı.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)