Antalya 4. Sulh Hukuk Mahkemesi, Antalya’da 1800’lü yıllarda yaşamış Arap Süleyman’ın torunlarından olan ve Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde uzman olarak görev yapan Hüsnü Yiğit’in “Mirasçılık belgesinin iptali” başvurusunu karara bağladı.
2009/921 esas nolu kararda, “Davacının davasının 20.07.2011 tarihli bilirkişi kurul raporu doğrultusunda kabulü ile Antalya 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 1992/569 esas 1002/790 karar sayılı veraset ilamını iptaline, verasetin 20 Temmuz 2011 tarihli bilirkişi kurulu raporu doğrultusunda sübutuna” ifadelerine yer verildi. Hüsnü Yiğit, Antalya 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 1992 yılında bir veraset ilamı çıkarttığını, ancak bu ilamda isim benzerliklerinden yola çıkılarak, gerçekte mirasçı olmayan bazı kişilerin de adlarının ilamda yer aldığını anlattı. Yiğit, bu nedenle veraset ilamının iptali amacıyla dava açtığını belirtti.
Meltem Mahallesi, Özkaymak Falez Otel, Rixos Downtown Otel, eski adliye binası, toplu konut alanlarının da içinde olduğu araziyle ilgili, 1992 yılında çıkarılan veraset ilamına 2009 yılı ocak ayında dava açtıklarını ifade eden Yiğit, “1992 yılında çıkarılan veraset ilamına göre, Kadastro Mahkemesi tapuları varisleri adına tescil etmişti. Biz 1992 yılında çıkarılan veraset ilamının iptali için 2009 yılında dava açmıştık. Geçen yıl bununla ilgili Antalya 4. Sulh Hukuk Mahkemesi ’ihtiyati tedbir kararı’ almıştı. Aynı mahkeme bugün veraset ilamını iptal etti” dedi.
Hüsnü Yiğit, 1992 yılındaki ilk veraset ilamıyla 96 olan varis sayısının, alınan yeni kararla 444’e yükseldiğini belirterek, şöyle devam etti, “Daha önce veraset ilamında olmayan Arap Süleyman’ın 6’ncı çocuğu Ayşe’nin varisleri de veraset ilamına dahil oldu. Osmanlı arşivlerindeki şerriye sicil kayıtlarına göre Arap Süleyman’ın 6 çocuğu vardı. Antalya 1. Sulh Hukuk Mahkemesi, 5 çocuğuna veraset ilamı çıkarmıştı. 6’ncı çocuğun varisleri de veraset ilamına dahil oldu.”
Sahte varisler vardı
Yiğit, sahte varisler üzerine tescil gören tapuların iptal edileceğini ve kendileri adına tescil göreceğini anlattı. Yiğit, “Pay oranları, hisse oranları değişti. Veraset ilamındaki varis sayısı arttı. Varislerin pay oranları değişti, kimisininki azaldı, kimisininki çoğaldı” dedi.
Bu kararla Muratpaşa Belediyesi’nin yaptığı imar planları ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 5 binlik imar planlarının değişeceğini belirten Hüsnü Yiğit, bölgedeki otel, konut, restoranlarla mahkemelerin başlayacağını kaydetti. Yiğit, “Antalya allak bulak oldu. Bu asrın davası. Yüce Türk yargısı bir kere daha güvenilirliğini ispat etti” diye konuştu. Bahçelievler Mahallesi’nde 552 bin 250 metrekare yüz ölçümündeki 556 ada, 2 parsel sayılı taşınmaz ile 1 milyon 837 bin 750 metrekare yüz ölçümündeki 570 ada, 3 parsel sayılı taşınmazların 1958 yılında, 2683 sayılı yasa hükümlerinegöre yapılan şehir kadastrosu sırasında Hacı Bekirza Hacı Mehmet Ağa, Arap Süleyman ve “mütegayyip eşhastan” (kayıp kişi) Bakırcı Yorgi adlarına kayıtlı arazilerin Hazine’ye tescil edilmesiyle ilgili dava, yarım asır sonra 2006 yılında davacılar lehine sonuçlanmıştı. Davaların kesinleşmesi üzerine, hak sahipleri Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Muratpaşa Belediyesi aleyhine “Kamulaştırmasız el atma ve mülkün bedelinin tahsili”ne yönelik çok sayıda dava açmıştı.
İşte 1 milyon 785 bin metrekarelik miras arazisinin üstündekiler
Davaya konu olan bölgede halen Özkaymak Falez Otel, Rixos Downtown Otel,Hillside Su Otel, Konyaaltı Beach Park, Antalya Tenis İhtisas Kulübü, Atatürk Parkı, Cam Piramit Kongre ve Fuar Alanı, eski Adliye Sarayı, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Antalya Defterdarlığı, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü, çok sayıda okul, Antalyaspor Tesisleri, Antalya Müzesi, 6 şeritli Dumlupınar Bulvarı ve üzerinde 10 bine yakın konut bulunan Meltem Mahallesi bulunuyor.
VATAN