Konya'da 1993 yılında un, irmik ve yem fabrikalarında kullanılan makinelerin üretimine başlayan Ana Milling, geçen yıl Antalya OSB'de 4 milyon euro'luk yatırımla 7 bin metrekaresi kapalı, 12 bin metrekarelik alana taşındı. Yeni teknolojiler ve dünyaya açılımın daha kolay olması nedeniyle Antalya'yı seçen Ana Milling, kısa sürede ciddi bir büyüme gösterdi ve yılda ortalama günlük 250 ton işlemeli 10 fabrika kurmaya başladı.
3 MİLYON KİLOYA KADAR ÜRETİM
En düşüğü günlük 25 ton buğday işlemeli fabrikadan 3 bin tonlara kadar yükselebilen fabrikalar kurabildiklerini belirten Ana Milling Genel Müdürü Mustafa Kemal Korkmaz, üretimlerinin yüzde 95'inin ihraç edildiğini kaydetti. ABD'den Rusya'ya, Çin'den Güney Afrika'ya, Vietnam'dan Paraguay'a kadar dünyanın birçok ülkesine bugüne kadar anahtar teslim un, irmik ve yem fabrikaları kurduklarını belirten Korkmaz, Türklerin teknolojik değirmen konusunda dünya devleri arasında olduğunu vurguladı.
Tarlada üretilen buğdayın temizliği, işlenmesi ve paketlemesine kadarki tüm aşamaları el değmeden una dönüştürülebildiklerini aktaran Korkmaz, fabrikaların temizleme ve tavlama, öğütleme, depolama ve paketleme olmak üzere üç ana ünite ve 45 farklı makine türünden oluştuğunu dile getirdi.
ÇİNLİLER EKMEK TÜKETİYOR
Mustafa Kemal Korkmaz, Çin, Vietnam, gibi dünyanın çok ciddi bir nüfusuna sahip olan Güney Asya ülkelerinde ağırlıklı olarak tüketilen pirincin yerini ekmeğin almaya başladığına da dikkat çekti. Su sorunu nedeniyle pirinç üretim ve tüketimlerinin azaltıldığı bu ülkelerde buğday ekmeğinin yaygınlaştığını anlatan Korkmaz, dünyadaki buğday ihtiyacının daha çok artacağını dile getirdi. Korkmaz, bu nedenle de Ana Milling olarak Antalya OSB'deki tesislerini iki katına çıkaracaklarını ifade etti.
Dünyada yıllık buğday üretiminin 607 milyon ton, Türkiye'de ise 19 milyon ton civarlarında olduğuna değinen Korkmaz, çatışmaların yaşandığı Sudan, Libya, Afganistan, Somali, Nijerya gibi ülkelerin un ihtiyacının en çok sağlandığı ülkenin de Türkiye olduğunu söyledi.
ORGANİK UN ÜRETECEKLER
Korkmaz, fabrika üretiminin yanı sıra Antalya OSB'deki 100 ton günlük işleme kapasitesine sahip model olarak kullandıkları tesiste de Türkiye'de ilk organik buğdaydan un üretimi yapılacağını açıkladı. Korkmaz, Antalya, Isparta, Burdur ve Afyonkarahisar'da çalışmalara başladıklarını ve buralarda üreticilerle anlaşmalar yapılarak zirai ilaç kullanılmadan tamamen organik buğday üretimine gelecek yıldan itibaren başlanacağını söyledi. Korkmaz, bu çalışmaların ardından 2- 3 yıl içinde de organik un olarak piyasaya sunulacağını dile getirdi.
Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)